U trendu

Bivši pripadnici HVO uz mere zabrane pušteni na slobodu

Sud BiH ukinuo je pritvor bivšim pripadnicima Hrvatskog veća odbrane (HVO) koji su uhapšeni zbog zločina nad Srbima na području Orašja.

Sud BiH je danas odbio predlog Tužilaštva BiH da im se produži pritvor.

Osumnjičenima Djuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadiji Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Djuriću odredjene su mere zabrane napuštanja mesta boravišta, a privremeno su im oduzete sve putne isprave i zabranjeno im je napuštanje države.

Zabranjeno im je i sastajanja s odredjenim osobama, medjusobno komuniciranje, kao i kontakti sa svedocima Tužilaštva BiH. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija u vezi sa ovim predmetom.

Izrečene mere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mera zabrane vršiće se svaka dva meseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mere, može im se odrediti mera pritvora.

Hapšenje bivših pripadnika HVO-a izazvalo je oštre reakcije zvaničnog Zagreba, posebno što se desilo dan posle prve zvanične posete novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

(Beta)

1 komentar
  1. Micko

    Zašto i Hrvatska vlada ne pusti Srbe da se brane slobode. Neka pusti Kapetana Dragana. Jednog su Srbina pre nekoliko godina osudili na 14 godina zatvora za ratni zločin, posle 4 god, ležanja ustanovili su da nije kriv ni pod jednom tačkom optužnice. Pustili su ga na slobodu i to proterivanja iz hrvatske na 5 godina. Mogu sa Srbima šta hoće. Ponašaju se kao krvnički nato i balkanski policajci

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike