U trendu

Bliskost Trampa i Putina – strah za muslimane na Balkanu

Stabilnost na Balkanu, odnosno u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu ugrožena je zbog nove osovine između SAD i Rusije.

To ocenjuje bečki dnevnik Standard.

U BiH, gde relativnu većinu stanovništva predstavljaju islamski vernici, veliki bes izazvala je namera američkog predsednika Donalda Trampa da ne pušta više građane „muslimanskih država“ da uđu u Ameriku, navodi list.

Standard ističe da se muslimani u BiH orijentišu više ka zapadu, između ostalog zbog američke politike pod Bilom Klintonom, koji je podržavao NATO intervenciju tokom rata i uvek pokušavao da očuva integritet bosanske države.

Postmoderni populizam Trampa ne sviđa se samo muslimanima na Balkanu, ocenjuje bečki dnevnik.

SAD su do sada u svim državama pokušavale da podstiču liberalno-demokratske vrednosti – novcem, rečima i projektima, i ni u jednom drugom regionu u Evropi SAD i NATO nisu bile tako važan stabilizator kao u jugoistočnoj Evropi posle ratova 1990-tih.

Tri države su posebno krhke, pošto je njihova državnost ugrožena spolja i iznutra, navodi Standard.

Na jednoj strani je Makedonija, koja je bojkotovana zbog spora sa Grčkom u vezi s imenom, na drugoj strani Kosovo, koje Srbija ne priznaje i treća je BiH, čiji integritet svakodnevno napada nacionalističko rukovodstvo Republike Srpske, navodi se u tekstu.

Do sada su Evropljani koristili svoju „meku moć“, a SAD su bile poznate za svoje jasne zahteve – često i oštrim pretnjama, podseća Standard, dodajući da je ta zajednička politika SAD-EU danas ugrožena Trampom.

Na jednoj strani zato što SAD pod Trampom nameravaju da se manje angažuju i time ostavljaju vakuum, a na drugoj zato što time Rusija automatski jača, a treće zato što Tramp slabi NATO.

Rusija, podseća list, od početka ukrajinske krize pokušava da spreči širenje NATO na Balkan, a uz to Moskva ne podržava više ni pristupanje država jugoistočne Evrope EU.

Standard ocenjuje da je političko rukovodstvo RS proruski orijentisano, a da je EU, pre svega Nemačka, polagala nade da će srpski premijer Aleksandar Vučić moći da drži pod kontrolom Milorada Dodika.

Međutim, navodi list, Vučić više nije u mogućnosti da to čini, a rukovodstvo RS je već odavno okrenulo leđa zapadu i ne poštuje mirovni sporazum iz Dejtona.

Države EU, podseća dnevnik, nisu bile u stanju da podrže ni sankcije koje su SAD pre dve nedelje uvele protiv Dodika.

Sankcije su, ukazuje Standard, bile poslednja akcija doskorašnjeg predsednika SAD Baraka Obame na Balkanu, jer bi otcepljenje RS destabilizovalo ceo region, a u BiH izazvalo ogromne tenzije, najverovatnije čak i nasilne konflikte.

Šta će se narednih godina dešavati na Balkanu zavisi od toga ko će pripadati „šaptačima“ predsednika Trampa, jer činjenica da Trampov način politike minira diplomatiju dovodi do toga da lobisti postaju jako moćni.

Odlučujući uticaj bi mogao imati i novi zamenik šefa diplomatije Džon Hefern, koji je nadležan za Evropu, a postoje naznake nove američke adminsitracije da neće dozvoliti novo crtanje granica na Balkanu.

S tim u vezi dnevnik podseća da je novi američki ministar odbrane Džejms Matis nedavno rekao da bi Kosovo trebalo da uspostavi sopstvenu vojsku, a prošle nedelje je Prištinu posetio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Zato Standard ocenjuje da je odlučujući za stabilnost na Kosovu pozitivan i dobrosusedski stav Srbije.

List ocenjuje i da je bliskost Trampa s Putinovim režimom usmerena protiv dosadašnje evroatlantske osovine.

List takođe tvrdi i da srpski premijer Aleksandar Vučić, na kojeg su proteklih godina računali EU i Nemačka, proteklih meseci pokazuje da može i da provocira.

Uporište za tu svoju ocenu list vidi u zajedničkim rusko-srpskim vojnim vežbama, tome što je Rusija poklonila šest aviona tipa Mig 29 Srbiji, 30 tenkova i 20 drugih vojnih vozila.

U provokacije Standard ubraja i to što su Srbi u Mitrovici podigli zid na mostu preko Ibra, a sredinom januara Srbija uputila „propagandni voz“ na Kosovo.

Dnevnik navodi i da bi sever Kosova, na osnovu dogovora Beograda i Prištine, trebalo da bude integrisan u kosovske državne strukture, kao i da se sada ponovo podstiču zamisli da je moguće povući nove granice duž Ibra.

U julu počinje nova finansijska godina u SAD, a na Balkanu će civilno društvo osetiti novu administarciju, prognozira „Standard“, te ukazuje da onaj koji se ne uklapa u koncept neće biti dalje finansiran, i precizira da očigledno pod Trampom nije više poželjno podržavanje procesa demokratizacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.