U trendu

Borba za radnike sa Balkana, evo koja zemlja traži Srbe

Gubitak radnika istočnoevropske zemlje nastoje nadoknaditi kao što je uradila zapadna Evropa.

Bogatije zemlje Istočne Evrope privlače radnu snagu iz siromašnijeg komšiluka, mameći ih visokim platama, slobodnim danima, produženim odmorima…

Ako ni njih nema dovoljno, zapošljavaju se radnici iz Azije i Afrike, piše Večernji list.

Najsiromašnije članice EU Bugarska i Rumunija prednjače po zapošljavanju radnika iz Vijetnama, Indije, Turske, Nepala, Kine, Maroka i Bangladeša. Ostale države, koje mogu platiti nešto više, stimulišu susede. Ukrajinci, Moldavci, Srbi i građani BiH slove kao poželjna radna snaga za sve napredne tranzicijske države.

Više od milion Ukrajinaca popunjava praznine na poljskom tržištu, Moldavci dolaze u Rumuniju i Bugarsku, a za naše državljane se „tuku“ Slovaci, Česi i Mađari. Bosanci su prvi izbor za Hrvatsku i Sloveniju.

Baš iz Slovenije je nedavno stigla vest da tamošnja fabrika svima koji dovedu ili preporuče radnika daje 250 evra stimulacije.

Slične stimulacije odavno se isplaćuju i u Poljskoj. Hrvatska se ove godine prilično agresivno uključila u trku za radnicima davanjem zelenog svetla za 50.000 novih radnih dozvola, za razliku od, recimo, Rumunje, čija je vlada dopustila 20.000 novih stranih dozvola.

Svi, dakako, prvo pokušavaju iskoristiti vlastite resurse pa, osim studenata i penzionera, pojedine zemlje, poput Poljske zapošljavaju i zatvorenike. Češki industrijalci radnicima nude dodatnu nedelju godišnjeg odmora i obavezan dnevni odmor, dok auto-branša u Slovačkoj obećava otpremnine već nakon 60 dana rada.

Slovačke firme rado predstavljaju i kao porodiične, pa supruge njihovih radnika imaju prednost kod zapošljavanja ili se posao muža i žene ugovara u paketu.

Rojters je pisao o sestrinskoj firmi jedne multinacionalne kompanije u Bugarskoj koja radnicima koji dođu u Sofiju nudi 2.500 evra godišnjeg bonusa, masaže, besplatan fitnes.

Bugarska vlada je objavila da su glavninu kvota za strance iskoristili radnici iz Vijetnama, Indije, Ukrajine, Turske i Rusije, dok Rumunija zapošljava radnike iz Vijetnama, Turske, Nepala, Kine, Srbije, Moldavije, Maroka, Bangladeša, Filipina i Brazila.

Mađarska redovno odobrava stipendije bosanskohercegovačkim učenicima i studentima, a široke ruke je i prema radnicima iz Srbije.

(Večernji list)

1 komentar
  1. milan

    Cilj i zadatak zapadnih drzava je da isele sve srpsko iz Srbije.Njihova marioneta koja treba da odradi taj posao je Vucic(Bosansko govedo) Kada nas nisu uspeli pobediti ratom decenijama shvatili su sta i kako mogu.Naime uvezli su nam glupost(Bosance,Siptare,Crnogorce)Pozaposljavali su ih na odgovornim mestima mada vola u dupe neznaju da ubodu.Nas narod je potcenjen i doveden na ivici egzistencije.Jedino resenje misli nas narod je pobeci odavde. A dragi moji Srbi da znate sta vas ceka na zapadu nebi ste ni pomislili da maknete sa kucnog praga.Tamo vam slome kicmu ubiju sve ljudsko sto imate kod sebe i na kraju posle 40 god rada nemate penziju nemate nista shvatite da vam je zapad ukrao zivot. Znam da mnogi ce gledati na ovaj moj komentar sa dozom nepoverenja.Ali kako hocete .Jedino resenje je motke u ruke i pobiti svu gamad navlast,bilo da je pozicija ili opozicija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike