U trendu

Borelj: Janša ne predstavlja EU u spoljnoj politici

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez JanÅ¡a moÅŸda jeste na čelu rotirajućeg predsedavanja EU, ali on ne predstavlja Brisel u spoljnoj politici, izjavio je Å¡ef diplomatije Unije Åœosep Borelj, reagujući na JanÅ¡ine komentare koji su izazvali napetost sa Iranom, prenosi sajt Politiko.eu.

Borelj je tu neouobičajenu izjavu dao novinarima poÅ¡to je JanÅ¡a u subotu traÅŸio međunarodnu istragu o likvidaciji iranskih političkih zatvorenika 1988. godine, kada je ubijeno najmnaje 2.000 osoba, prema Amnesti interneÅ¡enalu, dok neki tvrde da ih je bilo mnogo viÅ¡e.

JanÅ¡ini komentari i video obraćanje na skupu koji je organizovao Nacionalni savet otpora Irana, takođe, odnose se na zahteve Amnesti interneÅ¡enala da se istraÅŸi navodna umeÅ¡anost iranskog predsednika Ibrahima Raisija u tim pogubljenjima.

To je izazvalo ÅŸestoku reakciju Teherana, a portparol tamoÅ¡njeg Ministarstva spoljnih poslova je osudio JanÅ¡inu izjavu kao „neprihvatljivu, protivnu normama i duhu diplomatije“. To je bio razlog Å¡to je iransko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na razgovor slovenačkog ambasadora u Teheranu.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor iranskog ambasadora u Sloveniji, objaÅ¡njavajući da se Slovenija uvek zalaÅŸe za ljudska prava i fundamentalne slobode, prenela je STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)