U trendu

Borisov dobio mandat za formiranje vlade Bugarske

Predsednik Bugarske Rumen Radev dao je danas mandat za formiranje vlade bivšem konzervativnom premijeru Bojku Borisovu.

U vladi će prvi put biti i nacionalistička stranka Ujedinjene patriote koja je osvojila treće mesto na izborima u martu.

Radev je rekao da je ubedjen da će nova vlada „odgovoriti na osnovna očekivanja Bugara – bezbednost, rast prihoda, pravdu i poštovanje zakona“ a Ujedinjene patriote je nazvao „evropskim nacionalistima“.

Sastav nove vlade mora biti objavljen do srede, pre izglasavanja u parlamentu dan kasnije.

Za pobednika izbora Bojka Borisova i njegovu partiju Gerb Ujedinjene patriote su bile jedini izbor za koaliciju, a podržavali su njegovu vladu od 2014. do 2016. iako nisu bili njen deo.

Ujedinjene patriote su posle toga prihvatile pozitivan stav o EU i ublažile retoriku o romskoj i turskoj manjini, iako se i dalje protive prihvati migranata.

Gerb i budući partneri su danas postigli dogovor o koaliciji u kojem se navodi da „članstvo Bugarske u EU i NATO garantuje bezbednost zemlje“, a da je predsedavanje Bugarske Evropskim savetom u prvoj polovini 2018. „jedinstvena prilika da se učvrsti položaj Bugarske u evropskoj porodici“.

Borisovljeva vlada očekuje podršku i od populističkog pokreta Volja i bar povremeno od manjinske turske stranke MDL, iako ni jedni ni drugi neće biti deo vlade.

Borisov je bio premijer Bugarske od 2009. do 2013. a zatim od 2014 do kraja 2016, kada je podneo ostavku zbog poraza kandidatkinje njegove partije na predsedničkim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.