U trendu

Borisov traži istragu zbog nepropisnog isušivanja jezera

SOFIJA – Premijer Bojko Borisov zatražio je danas od ministra životne sredine da proveri izveštaje o tome da je zaštićeno jezero Šabla u severoistočnoj Bugarskoj isušeno.

Premijer je želeo da ministar bude tamo u slučaju da se utvrdi da je došlo do kršenja propisa o zaštiti i da je potrebno preduzimanje daljih akcija, prenosi bugarska agencija BTA.

Nivo Šabla i Ezveretskog jezera je opao i plitke močvare su presušile. Ovo je rezultat kopanja kanala kroz peščane dine, koje su očistile lokalne ekološke vlasti nakon što je jezero preplavilo delove vladine rezidencije u Šabli.

Kanal je širok 15-20 m, što znači da je odvodnjavanje jezera bilo praktično nekontrolisano, saopštilo je Ministarstvo životne sredine.

U saopštenju se navodi da je ovo mesto od ključnog značaja za migraciju desetina vrsta ptica koje se gnezde u trsci na rubu jezera. Ministarstvo je zaključilo da je ovo stanište sada izgubljeno zbog nepropisno izvedenih akcija.

Udruženje parkova u Bugarskoj na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je da su lokalna inspekcija za zaštitu životne sredine i lokalne vlasti u Šabli prekršile niz zakona i propisa, uključujući i plan upravljanja za jezero Šabla, koji zabranjuje bilo kakvu akciju koja rezultira padom nivoa vode za više od pola metra. Prekršeni su i Crnomorski prostorni razvojni plan koji zabranjuje gradnju na sivim dinama, kao i Zakon o biodiverzitetu koji zahteva procenu uticaja isušivanja močvara na okolinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.