najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bosić: Dodik koristi referendum za svoju dobit

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocenio je danas da predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodk pokušava da iskoristi referendum o Danu RS za sopstvenu političku dobit.

„Referendum je demokratsko pravo naroda, koje nažalost Dodik pokušava da iskoristi u svoju političku dobit, pre nego u dobit Republike Srpske i naroda“, kazao je Bosić na Skupštini SDS-a u Bijeljini.

Lider SDS smatra da su vlasti RS odlučile da se referendum o Danu RS održi 25. septembra samo da bi izvršile „nacionalnu mobilizaciju“ pred lokalne izbore 2. oktobra.

On je rekao da cilj referenduma nije da se reši pitanje 9. januara, već da se utiče na rezultat lokalnih izbora, dodajući da SDS neće ni na koji način opstruisati sprovodjenje referenduma, već će učiniti sve da on uspe.

Bosić je pozvao političare iz BiH i regiona na razum i odgovornost zbog bolje budućnosti sledećih generacija, ističući da je strateški cilj SDS-a izvlačenje Republike Srpske iz spirale propadanja.

„Umesto raspaljivanja niskih strasti i potpirivanja sukoba, SDS poziva sve aktere na političkoj sceni u BiH i regionu na razum i odgovornost za budućnost svojih sledećih generacija“, rekao je Bosić.

On je ocenio da svi u RS, BiH i regionu treba da smognu snage i „izadju iz spirale konflikata i sukoba“ i da je „to moguće samo ako i drugi politički faktori prihvate da je prioritet povećanje zaposlenosti pokretanje privrede i obezbedjivanje vladavine zakona podjednako za sve“.

Lider SDS-a smatra da se mora prestati sa politikom provokacija, „zabadanja prsta u oko drugoj strani“, ako se misli krenuti napred.

On je ocenio da RS treba da promeni svoje strateške prioritete, te da umesto politike učestvovanja u produkovanju političkih kriza „zbog mobilizacije glasačkog tela oko lažnih zaštitnika nacije“, treba da se usmeri na politiku smirivanja strasti i stabilizacije.

Prema Bosićevim rečima, tipičan primer produkovanja konfliktnih situacija je odluka Ustavnog suda koji je preglasavanjem srpskih sudija, po apelaciji bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, doneo odluku o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On je takodje istakao da je krupni kriminal, pod patronatom korumpiranih pojedinaca iz vrha vlasti, dostigao ogromne razmere, dok je korupcija postala svakodnevnica, koju tolerišu i pravosudne entitetske i državne institucije.

Po njegovom mišljenju, evropske integracije su cilj koji treba RS i BiH da izvede iz izolacije i uvede u moderno uredjeno društvo.

On je zaključio da su pomirenje i koegzistencija uslov mira i razvoja Srba, ali i svih ostalih na ovim prostorima, što je preduslov bolje budućnosti i života sledećih generacija.

(Beta)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Bosicu,osim tvoje zarke zelje da budes ono sto nemozes biti , stavi prst na celo pa napravi jos jednu zelju koja je u skladu sa sadasnjim stanjem u regionu,da brines za svoj narod, ato ces uciniti ako zaboravis da ti licno mozes ista bolje napraviti.Nije vrijeme za svadje izmedju nas jer nas je to kostalo i ranije a i sada ako se desi.Turcima smetaju nase, svetinje nase crkve i nas jezik, nasa kultura.Zar je promlem slaviti dan drzavnosti.To svi imaju i to nije nista sto bi trebalo da normalnom svijetu smeta.Samim time sto se tako izjasnjavas dokazujes da nijesi nikakav lider i da ti nije stalo do svog naroda kome bi da budes lider.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike