Bosna kolevka modernog džihadizma?

Događaji tokom ratnih sukoba 90-ih u BiH inspirisali su radikalne muslimane za moderni džihad, što i objašnjava zašto ta zemlja ima proporcionalno najviše stranih boraca u Siriji i Iraku, ocenjuje urednik Bi-Bi-Sija (BBC) Mark Urban.

“Tokom 90-ih nešto se desilo u centralnoj BiH što do danas inspiriše ljude”, navodi urednik za diplomatiju i odbranu BBC-ija i dodaje da je prekretnicu označilo formiranje Mudžahedinskog bataljona, sastavljenog pretežno od arapskih dobrovoljaca 1992. godine.

Danas je dinamika džihada preokrenuta i sada ima više od 300 bosanskih državljana koji se bore u arapskim zemljama, dodaje se u tekstu “Bosna: Kolevka modernog džihada?”.

S nastojanjem Islamske države da otvori “novi front za kalifat” na Balkanu, mnogi su zabrinuti da je BiH ranjiva zato što je slaba i podeljena iako su prošle dve decenije od kraja rata.

“Vodi se rat između Zapada i islama. Bosna je dala modernom džihadističkom pokretu taj narativ. Ona je kolevka”, kaže Saudijac Ajmen Dean koji je kao mlad dobrovoljac stigao u BiH 1994.

(Beta)

Ostavite komentar