U trendu

Bosna podnela molba za kandidaturu za članstvo u EU

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je u Briselu podneo molbu Evropskoj uniji za status kandidata BiH za članstvo u EU i izjavio da je ključni cilj zemlje ulazak u EU i NATO i da zato pred Bosnom ove godine stoje ključna iskušenja – „verodostojnost na putu ka EU i unapredjenje ekonomskih i socijalnih prilika“.

Bert Kunders, šef diplomatije Holandije, predsedavajuće EU, kome je Čović uručio molbu za članstvo BiH, pozdravio je ovaj čin i naglasio da je „Savet ministara EU potpuno opredeljen za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u redove Unije“.

On je posebno istakao zadovoljstvo time da se „Bosna i Hercegovina vratila reformama nužnim za evropsku integraciju“.

„Savet ministara EU smatra da je opipljiv napredak u primeni reformi nužan da bi Evropska unija razmotrila davanje statusa kandidata“, naglasio je šef holandske diplomatije.

Čović je izrazio uverenje da će rešenošću za dalje temeljite reforme Bosna i Hercegovina izdejstvovati kod EU status kandidata za članstvo, izgraditi društvo po meri svih naroda i gradjana i priključiti se se u regionu Hrvatskoj, koja je već članica EU, i Crnoj Gori koja pregovara o članstvu sa EU i NATO-om, kao i „Srbiji, koja je otvorila svoja vrata Evropskoj uniji“.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na svečanosti prilikom uručivanja molbe BiH za kandidaturu za članstvo istakao da je BiH ostvarila značajan napredak u pripremi za ovaj čin, ali je dodao da je to „početak dugog puta“.

Han je posebno naglasio da je za reforme koje vode članstvu u EU uslov da radi opipljivo koordinacioni mehanizam političkih vlasti BiH za saradnju s Unijom.

Evropski komesar je naglasio da je naročito važno da se promenama unutar BiH stvore uslovi da se mladi u zemlji ne samo školuju i obrazuju, već i da nadju posao.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini je istakla da je u BiH ostvareni napredak u evropskim reformama rezultat „teškog rada, uz vašu i našu energiju u EU, ali pre svega zahvaljujući vašem jedinstvu“.

Federika Mogerini je predočila da je to naročito dobra vest za ljude u BiH, „koji danas mogu da vide da, ako vodjstva u njihovoj zemlji u svim ravnima vlasti zajednički deluju, onda i cilj može biti postignut“, i da je to i bitna poruka za budućhnost zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.