U trendu

Bošnjaković očekuje dogovor sa Srbijom o ukidanju njenog zakona o univerzalnoj jurisdikciji

Ministar pravosudja Hrvatske Dražen Bošnjaković izrazio je danas očekivanje da će sa Srbijom biti postignut dogovor o stavljanju van snage njenog zakona o univerzalnoj jurisdikciji koji Srbiji omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u drugim državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

On je u izjavi novinarima u Zagrebu rekao da je tokom posete srpske ministarke pravosudja Nele Kuburović dogovoreno da do leta bude održan sastanak radne grupe resornih ministarstava Srbije i Hrvatske formirane radi utvrdjivanja medjudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina i razmeni podataka.

Bošnjaković je izrazio očekivanje da će jedan od sporazuma te grupe biti i stavljanje van snage srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji, prenela je agencija Hina.

„Kroz jedan sporazum očekujemo stavljanje izvan snage zakona Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji. To ide vrlo teško, a iduće korake do leta tek treba da razmotrimo“, rekao je Bošnjaković. 

Komentarišući slučaj osudjenog za ratne zločine Milorada Baraća, koji je u sredu iz Holandije izručen Hrvatskoj, Bošnjaković je rekao da je on smešten u istražni zatvor u Remetincu, da je pregledan i da će dalji postupci biti u skladu s mišljenjem lekara.

Na pitanje ima li njegovo ministarstvo informacije o ostalim nedostupnim osudjenicima za ratne zločine, Bošnjaković je odgovorio da se zbog srpske ustavne zabrane izručenja svojih državljana izručenja osudjenih odvijaju otežano. On je, medjutim, dodao da se delotvornim pokazao evropski nalog za hapšenje.

Upravo na osnovu tog naloga, raspisanog pre dve godine, Hrvatskoj je u sredu izručen Milorad Barać, koji je na sudu u Gospiću osudjen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u jesen 1991.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.