U trendu

Božinović: Oštetili državu za preko milijardu kuna

ZAGREB – Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da su, prema informacijama koje je dobio od vrha Direkcije policije, 12 uhapšenih bivših članova uprave Uljanika sumnjiče za sprovođenje nezakonitosti, čime su tom brodogradilištu i državi naneli štetu preko milijardu kuna.

„Prema informacijama koje sam dobio od glavnog direktora policije, policijski službenici PNUSKOK-a Rijeka provode višemesečno složeno kriminalističko istraživanje oko mogućih nezakonitosti u grupi Uljanik“, rekao je Božinović, preneo je zagrebački Jutarnji list.

U opsežnoj policijskoj akciji sprovedenoj na celoj teritorji Istre jutros je uhapšeno 12 bivših članova uprave brodogradilišta Uljanik.

Ministarstvo finansija je, naime, još u septembru 2017. napravilo izvštaj o budžetskm nadzoru brodogradilišta 3. maja, koji je pokazao da se može posumnjati u nenamensko trošenje sredstava za restrukturiranje.

Taj izveštaj je navodno Tužilaštvu prosleđen tek u aprilu 2018., istovremeno kada je Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci dostavljena anonimna krivična prijava o nenamenskom trošenju sredstava za restrukturiranje u 3. maju, na štetu 3. maja, a u korist pulskog škvera i Uljanika d.d.

Osim na Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci, adresirana je i na čitav niz drugih institucija – od USKOK-a, vlade i premijera Andreja Plenkovića, Ministarstva privrede i ministarke tada Martine Dalić, saborskih zastupnika, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, sindikata, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine do gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i saborske zastupnice Mosta Ines Strenje-Linić.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivično delo zlouporabe poverenja u privrednom poslovanju, a prijava se odnosi na celo razdoblje otkad je Uljanik preuzeo 3. maj, pa do 1. januara 2018. s tvrdnjama da su kontinuiranim odobravanjem davanja pozajmica 3. maja prema drugim društvima unutar Uljanik grupe i potom prolongiranjem rokova njihovog povraćaja ugrozili finansijsku stabilnost 3. maja.

To je, ističe se u prijavi, 3. maj dovelo u situaciju da nije mogao izvršiti plaćanja materijala potrebnog za gradnju brodova iz svoje knjige narudžbi, došlo je do rasta duga prema kooperantima.

Tako je krajem 2017. godine 3. maj potraživao 523 milijuna kuna od drugih Uljanikovih društava, dok je dug prema kooperantima i dobavljačima iznosio 181 milion kuna.

Uz to, predmet istrage bi moglo biti i to što je oko milijardu kuna garancija (od ukupno 3,1 milijardu kuna koliko je plaćeno prošle i ove godine) država platila za kredite Uljanik grupi koji su poslužili za gradnju prethodnih brodova koji su kasnili u gradnji, a ne za brod za koji je kredit podignut, a država dala jamstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.