Branitelji Petrinje podneli krivičnu prijavu protiv Pupovca

ZAGREB – Inicijativa branitelja Petrinje, kao što je najavljeno, predala je danas Državnom tužilaštvu kriviču prijavu protiv predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorada Pupovaca, kojeg terete za “povredu ugleda Republike Hrvatske”.

Predstavnik te Inicijative, Ivo Vranjić, rekao je novinarima ispred sedišta Tužilaštva, da Pupovac 28 godina, kako tvrdi, unosi nemir i razdor među hrvatski narod i huška srpski narod na hrvatski.

Pupovca terete, prenela je HINA, da je “huškačkim izjavama širio mržnju i nastavio grubo da omalovažava Hrvatsku i njene branitelje, a da je u isto vreme glavna poluga koalicije koja vlada Hrvatskom”.

U obrazloženju su naveli izjavu Pupovca, nakon napada na Srbe u mestima kninske teritorije, “da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promoviše nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabiltovati ustaštvo u čemu važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljska udruženja”.

Tvrde pritom da su u toj izjavi ostvarena bitna obeležja više krivičnih dela, posebno “povreda ugleda Republike Hrvatske…”.

Smatraju da je na osnovu postojećeg krivičnog zakona Tužilaštvo već trebalo da postupi protiv Pupovca.

„Mi smo ovu Hrvatsku stvorili, krvarili smo za nju, ne možemo dozvoliti da se nad 598 žrtava koje su u ove dane septembra u Petrinji pobijeni”, rekao je Vranjić, koji smatra da Pupovac omalovažava taj trud.

Vranjić smatra takođe da Pupovac svojim izjavama izaziva, te da nikada nije obišao Jabukovac, Gornju Bačugu ni porodicu Rade Dragića kojeg pet godina članovi SDS S navodno maltretiraju.

Vranić je rekao da ukoliko Tužilaštvo ne pokrene postupak protiv Pupovca, Inicijativa će mu svaki mesec dostavljati preko hiljadu potpisa građana Petrinje i okoline.

(Tanjug)

Napišite komentar