U trendu

Bratstvo i jedinstvo – srpski đuveč na meniju hrvatskih vojnika

Nakon „Čokogejta“, Hrvatsku potresa nova afera. Sada je u pitanju srpski đuveč, koji se služi vojnicima hrvatske armije, prenose hrvatski mediji.

Sagovornik portala „24sata.hr“ ne može da se načudi da se od tolikog Jadrana sardine za Hrvatsku vojsku uvoze iz Mađarske, a uz kampanju “Kupujmo hrvatsko” đuveč stiže iz Srbije. Kaže da razlozi njegova očaja ne leže u nekom nacionalizmu, nego su sasvim racionalni i zdravorazumski.

 

– Naše fabrike sardina godinama su propadale. U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine takvih je neobrađenih parcela sve više. Iz Slavonije, bogom dane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive – kaže ovaj vojni zvaničnik.

Konzerve s đuvečom iz Srbije hrvatskoj vojsci prodaje kompanija AIPK, a tu kompaniju vode članovi porodice Marinović, na čelu sa Zoranom Marinovićem, dugogodišnjim preduzetnikom i profesorom matematike i fizike, i njegovom suprugom Željkom, inače pevačicom duhovne muzike. Željka je za svoje albume dobila i Porina za duhovnu muziku, i objavila ih je četiri.

Ministarstvo obrane RH propisalo je kakve kalorijske, tehnološke i nutricionističke uslove svaka namirnica ili obrok moraju da zadovolje. Međutim, MORH nema uticaja gde i od koga pružatelji usluga, a među njima je i trgovačko društvo Pleter, nabavljaju te namirnice“, stoji u odgovoru. Osim srpskog đuveča i mađarskih sardina, hrvatska vojska može da se počasti i makedonskim ajvarom.

– Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane – objašnjavaju u AIPK te nastavljaju:

Monopol je najveći problem ove države. Uz to, država štedi i javnom nabavom traže se najjeftinije cene i najkvalitetniji proizvodi, a njih je u toj kategoriji životnih namirnica najlakše naći baš u ove dve zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.