U trendu

Bregu: Građani Zapadnog Balkana veruju u civilno društvo

TIRANA – Stepen poverenja građana u vlasti i politiku na Zapadnom Balkanu je alarmantan, s obzirom da 60 odsto njih ne veruje ni vladama, ni parlamentima, ni pravosudnim sistemima, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Majlinda Bregu, pozivajući se na nalaze novog izdanja Balkanskog barometra na osnovu podataka za 2018. godinu.

Ona je u učesnicima Sedmog Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana u Tirani rekla da prema istim nalazima, građani Zapadnog Balkana smatraju da je civilno društvo najfunkcionalnije telo koje može pozvati vlasti na odgovornost,

„Svaki drugi građanin veruje da civilno društvo može imati presudnu ulogu u delovanju vlasti, bolje nego mediji ili parlamenti“, kaže Bregu, a prenosi u saopstenju Savet za regionalnu saradnju.

S obzirom da se, kako je rekla, građani uzdaju u organizacije civilnog društva i očekuju da one vrše pritisak na vlasti i imaju kritički pristup, nevladine organizacije treba da se koncentrišu na četiri glavna elementa, a to su vladavina prava, jačanje institucija, primena kulture građanskog pritiska i izbegavanje da postanu taoci vladinih sredstava kojima se u stvari kupuje ključni prostor za delovanje.

„Civilno društvo ne treba nikog da uverava u svoju nezameljivu ulogu, posebno ne u našem regionu. Ono treba da deluje u skladu sa ovlašćenjima koja ima“, rekla je Bregu i pozvala organizacije civilnog društva da sa Savetom za regionalnu saradnju i regionom rade na pripremi nove strategije Jugoistočne Evrope do 2030. godine.

Svoja viđenja uključenosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu u uvodnom delu skupa izneli su i predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), koji je organizator skupa, Luca Jahier, zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Sokol Deđa i direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) Angelina Eićhorst.

Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) Luca Jahier naglasio je važnu ulogu civilnog društva u promociji pomirenja u regionu i podršku procesu proširenja EU.

U uvodnom delu skupa, zamenik ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Sokol Deđa rekao je da je legitimitet demokratije osiguran samo kroz učešće civilnog društva.

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove poslove Angelina Ajhorst izrazila je punu podršku organizacijama civilnog društva.

Na dvodnevnom Forumu civilnog društva Zapadnog Balkana koji je počeo danas biće reči o brojnim temama, kao što su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne saradnje, stanje socijalnog dijaloga, kao i osiguravanje prostora za delovanje civilnog društva u regionu.

Očekuje se da će se po završetku Foruma objaviti deklaracija sa preporukama organizacija civilnog društva.

Na Forumu se okupilo oko 150 učesnika, uključujući i veliki broj predstavnika civilnog društva iz EU i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici evropskih institucija, međunarodnih organizacija i vlasti iz regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.