Bregu: Odlaganje pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom rizično

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas u Sarajevu da odluka EU da odloži otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom predstavlja „rizik“, saopštio je RCC.

„Bilo koji pozitivan trenutak može se brzo raspršiti ako se i dalje nastavi prolongiranje perspektive članstva. A nema boljeg vremena za početak od ovog sada, posebno s obzirom da dve članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi zajednički preuzimaju predsedavanje Berlinskim procesom, čime će se povećati odgovornost regiona za ovaj proces“, izjavila je Bregu na otvaranju 11. godišnjeg sastanka RCC koji se održava u sklopu sastanaka na visokom nivou Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Ona se takodje se zahvalila BiH kao odlazećoj predsedavajućoj Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i poželela sreću Kosovu kao narednom predsedavajućem.

Bregu je navela da je RCC spreman i voljan da se suoči sa svim izazovima ali da mu je za to potrebna puna podrške regionalnih i evropskih partnera

„Ako ne radimo zajedno na rešavanju bilateralnih sporova, biće teško pomiriti naš region u ekonomskom i socijalnom smislu“, rekla je ona.

Direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Angelina Ajhorst rekla je da će EU nastaviti da pruža podršku RCC i regionalnoj saradnji i pozvala političare iz regiona da ne komuniciraju putem medija već da pokušaju da pronadju rešenje za sporove.

(Beta)

Napišite komentar