U trendu

Bregu: Regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija

SARAJEVO – Za Savet za regionalnu saradnju (RC C), ta saradnja je aktivnost koja se razvija i kojoj je potpuno posvećen, izjavila je danas generalna sekretarka RC C Majlinda Bregu govoreći o inicijativi iz Ohrida.

„Dobili smo veliki broj pitanja o sastancima u Novom Sadu i Ohridu, takozvanom ‘malom Šengenu’ i našoj ulozi u tome. Da budem jasna. Savet za regionalnu saradnju je u potpunosti posvećen regionalnoj saradnji“, rekla je Bregu.

Ona je navela da je to misija RC C, a da su u Ohrid bili pozvani da čuju predlog lidera tri ekonomije iz našeg regiona.

Svih šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija su u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtev svih šest pomenutih lidera, projekta čiji je cilj jačanje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu i otklanjanje socijalnih prepreka mobilnosti mladih ljudi, stručnjaka, kvalifikovanih radnika i inovacija, dodaje se u izjavi.

Bregu je navela da su, međutim, u poređenju sa pre dve i po godine, izgledi daleko od dobrih.

„Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprineli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu“, kazala je ona.

Dodala je da previše obaveza iz regionalnih sporazuma još uvek nije ispunjeno kao i da opterećujući propisi i prekomerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike.

Ona je navela i da je najteže pitanje i dalje tu – šta je novina sastanka u Ohridu?

„Za nas u RC C regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija. U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa Savet za regionalnu saradnju izneo je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u celom regionu. Svesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspeli sa sporazumom o smanjenju cena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Ta se politička volja može ponoviti, zar ne“, kazala je Bregu.

Prema njenim rečima, regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju.

„S obzirom da je suština procesa proširenja povezivanje tržišta i ljudi, verujemo da je svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti.“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.