U trendu

Brglez: Primena odluke suda o Piranskom zalivu posle leta

Predsednik slovenačke skupštine Milan Brglez najavio je da će Slovenija tek nakon leta primeniti odluku Arbitražnog suda o granici prema Hrvatskoj, te istakao da Hrvatska treba da poštuje odluku i to bez provokacija.

„Obe države imaju šest meseci da primene odluku suda. Međutim, do kraja leta Slovenija neće preduzeti nikakve korake, jer moramo najpre da pripremimo par pravnih stvari i to tokom letnjeg odmora nije moguće. Uz to potrebna je minimalna saradnja Hrvatske“, objasnio je Brglez u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“.

Ukazao je da najpre treba da se promeni zakovodanstvo u korist slovenačkih državljana koji nakon odluke suda žive u Hrvatskoj, kojima treba dati, na individualnom nivou, prave predloge, a za to je neophodno promeniti osam do devet zakona.

Prema njegovim rečima, zbog odluke Arbitražnog suda, neophodno je preduzeti oko 50 pravnih koraka.

Kada je reč o Piranskom zalivu izrazio je nadu da će broj incidenata na granici biti manji.

„Međutim to ne zavisi od nas, jer incidente izazivaju građani uz podršku hravstek vlade. Zbog toga je razgovorj dva premijera u sredu veoma važan. Problem, trenutno je u tome što obojica žele da razgovaraju o različitim stvarima – Andrej Plenković o granici, a Miro Cerar o primeni odluke Arbitražnog suda“, kazao je Brglez.

Što se incidenata tiče rekao je da ne želi da kaže da su podsticani od hrvatske države, ali se događaju uz zanje Hrvatske, te je izrazio nadu da će nakon sastanka Plenkovića i Cerera broj incidenata biti smanjen.

Najavio je da Slovenija neće preduzimati jednostrane korake, te dodao da razume da je Hrvatskoj potreban scenario kojim bi sačuvala svoj ugled, ali ako nastavi Zagreb da se ponaša kao da nema odluke Arbitražnog suda onda će biti teško takav scenario pronaći.

Zatražio je od Hrvatske promenu retorike i podsetio da su i delovi odluke Suda u korist Hrvatske.

Na pitanje šta će biti ako Hrvatska i nakon pola godine ne prihvati odluku Suda Brglez je rekao da Slovenija neće pokušati da provocira, ali da će morati, ako se ne poštuje, preduzeti pojedine mere radi samozaštite, dodajući da ne misli na primenu sile.

Objasnio da misli na intervencije policije, koja će morati da sprovodi patrole.

„Radi se o tome da se Hrvatsk aponaša tako da poštuje nove granice i to bez provokacija“, poručio je Brglez.

Rekao je i da je Slovenija spremna za nove pregovore o granici sa Hravtskom, ako Zagreb želi da ponudi bolju ponudu od odluke Arbitražnog suda, što, kako je konstatovao, nije za očekivati.

„Za Hrvatsku je najteže što je odluku od granicama donela treća strana“, smatra Brglez.

Objasnio je da će Evropska komisija pratiti direktne razgovore dve države, a da će zasigurno više da se angažuje krajem godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar