U trendu

Brisel traži efikasnu i brzu istragu o aferi „Atlas“

PODGORICA – Evropska komisija (EK) pozvala je crnogorske vlasti da brzo i efikasno istraže navode vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića o donacijama Demokratskoj partiji socijalista (DPS) uoči izbora.

Kako je rekao Alceo Smerili iz Kancelarije za odnose sa javnošcu Evropske komisije, EU prati razvoj događaja u takozvanom slučaju „Atlas“, prenose podgoričke Vijesti.

„Očekujemo da crnogorske vlasti deluju brzo i efikasno, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom i osnovnim načelima vladavine prava EU. Svako eventualno kršenje zakona trebalo bi detaljno da istraže i nadležni nacionalni organi, uključujući Specijalno državno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije“, rekao je Smerili.

Specijalno državno tužilaštvo već je uputilo poziv na saslušanje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Knežević i četvoro njegovih saradnika terete se da su sa računa Invest banke Montenegro IBM, na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe preneli 17 miliona evra.

U javnosti se prošle nedelje pojavio snimak na kojem predsednik Atlas grupe Duško Knežević uručuje kovertu sa 100.000 evra bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću uoči lokalnih izbora u Podgorici.

Kneževic je ranije izjavio da je u dogovoru sa predsednikom DPS-a Milom Đukanovicem dao tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepovicu 200.000 dolara za izbornu kampanju DPS-a, ali da je Stijepović tražio konverziju u evre kako bi novac mogao da deli aktivistima na terenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.