Brnabić sutra u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće sutra u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje, gde će imati bilateralne sastanke sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom i premijerom Crne Gore Duškom Markovićem.

Učešće Brnabić na skupu biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

Predsednica Vlade Srbije će istaći i „doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja“.

U saopštenju je navedeno da su održiva stabilnost, pomirenje, sprovodjenje reformskih procesa i jačanje medjusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu izmedju SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine, i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsedava Makedonija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike