U trendu

Bugajski: Vašington priprema ofanzivnu rekciju protiv politike Rusije

Američki analitičar Januš Bugajski ocenio je danas da poseta potpredsednika SAD Majka Pensa Evropi „dokazuje“ da Vašington planira „ofanzivnu“ reakciju protiv „namera“ ruskog predsednika Vladimira Putina „da podrije integritet i suverenitet bilo koje evropske države“.

„Pens nije slučajno posetio tri ključne zemlje u tri regiona u kojima su odnosi SAD i Rusije posebno zaoštreni: Estoniju koja je ključna u Baltičkom regionu, Gruziju koja je ključna na Kavkazu, i Crnu Goru koja je ključna na Balkanu. Njegove izjave dokazuju da Vašington planira da reaguje kroz odlučnu ofanzivu protiv Putinovih namera da podrije suverenitet i integritet bilo koje evropske države“, rekao je Bugajski.

On je obasnio da su sada sve oči uprte u Trampovu administraciju koja mora da razvije inicijative za konsolidaciju bezbednosti u državama koje su najviše izložene ruskim subverzijama.

Pens je prošle sedmice posetio Estoniju, Gruziju i Crnu Goru, gde je ocenio da se Rusija meša u unutrašnje odnose pojedinih zemalja i osudio takvo ponašanje.

Potpredsednik SAD Majk Pens optužio je Rusiju da je pokušala da „podeli region“, da „podrije“ integracione procese u regionu i da „iscrta nove granice silom“.

„SAD su dobacile bilo kakav pokušaj upotrebe sile i pretnje u regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo samostalno da odlučuje o svojoj buducnosti“, poruka je američkog potpredsednika.

Istog dana kada je Pens u Podgorici kritikovao politiku Kremlja prema regionu, američki predsednik Donald Tramp potpisao je u Vašingtonu zakon kojim SAD pooštravaju sankcije Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.