U trendu

Bugarska odmah iza SAD u potroĆĄnji za odbranu u okviru NATO

SOFIJA – Bugarska je na drugom mestu u NATO po budĆŸetu za odbranu u odnosu na bruto domaći proizvod i odmah iza Sjedinjenih Američkih DrĆŸava nakon ĆĄto je bugarska vlada uplatila milijardu i 200 miliona dolara za kupovinu novih osam lovaca F-16, prenosi Bugarska nacionalna televizija (BNT).

Kako se navodi, Bugarska nije imala toliko visoke izdatke za odbranu u poslednjih 16 godina.

BudĆŸet bugarskog Ministarstva odbrane za 2019. godinu iznosi tri milijarde i 515 miliona leva odnosno oko jednu milijardu i 800 miliona evra.

Na samitu NATO u Velsu u 2014. godini generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je potrebno da Bugarska poveća svoje troơkove za odbranu.

Kako navodi BNT, dobra vest je da nakon godina smanjenja vojnih budĆŸeta, svi saveznici NATO postepeno povećavaju svoje izdatke za odbranu, te da sve viĆĄe zemalja članica Alijanse dostiĆŸe cilj od dva odsto sredstava za odbranu u odnosu na BDP.

Od svih 29 zemalja-članica NATO, najveći budĆŸet za odbranu imaju SAD odnosno 3,42 odsto u odnosu na BDP, Bugarska 2,6 odsto u odnosu na BDP, a nakon toga slede Grčka, Velika Britanija, Estonija, Rumunija, Poljska i Letonija.

Simeon Nikolov iz bugarskog Centra za strateĆĄke studije smatra da se Bugarska nalazi u zlatnom okruĆŸenju sa samo ĆĄest zemalja-članica NATO koje ispunjavaju kriterijum odvajanja za odbranu od dva odsto u odnosu na nacionalni BDP.

Nemačka troơi 1,3 odsto u odnosu na svoj BDP za odbranu, ali taj iznos vredi 37,6 milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar