najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bugarska prijavila Srbiju Savetu Evrope

Bugarske vlasti prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske fabrike stakla Vasila Cvetanova koji je u Bugarskoj optužen za proneveru.

Kako je danas preneo portal Fokus njuz, bugarski tužilac Sotir Cacarov zatražio je od Generalnog sekretarijata Saveta Evrope i Evropskog komiteta za kriminal SE da hitno razmotre informaciju o teškoćama u primeni Evropske konvencije o ekstradiciji povodom zahteva za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva iz Srbije.

Zahtev se odnosi na primenu člana 18 Evropske konvencije o ekstradiciji u kojem se navodi da će „strana od koje se traži izručenje o odluci o ekstradiciji obavestiti stranu koja traži izručenje u skladu sa članom 12“.

Zahtev je podnet zbog toga što bugarska strana još nije dobila konkretan odgovor na zahtev za izručenje Vasileva koji je podnela pre više od godinu i četiri meseca, kao ni na dodatni zahtev za njegovo izručenje koji je upućen pre osam meseci, navodi Fokus njuz.

Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru 206 miliona leva Korporativne komercijalne banke čiji je glavni deoničar,  a koja je otišla u stečaj prošle godine. Odlaskom u stečaj Korporativne banke u Sofiji, u stečaj je otišla i bugarska kompanija Glas industri koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. marta 2015. rešenje o izručenju Vasileva Bugarskoj i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrdjivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska.

Bugarska potražuje Vasileva zbog optužbi za milionske pronevere i za njim je raspisala medjunarodnu poternicu, nakon čega je on pobegao iz zemlje a u septembru 2014. predao se sprskim pravosudnim organima.Početkom decembra 2015. bugarski mediji preneli su da su sudovi u Švajcarskoj i Bugarskoj blokirali Vasilevu više od 300 miliona evra kao obezbedjenje u slučaju novih tužbi protiv njega i negove porodice kao i entiteta koje kontroliše.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike