U trendu

Bugarski premijer podnosi ostavku posle poraza svog kandidata na izborima

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je večeras da podnosi ostavku posle poraza njegove kandidatkinje u drugom krugu predsedničkih izbora.

Socijalista Rumen Radev ubedljivo je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Bugarskoj, preneli su večeras bugarski mediji rezultate anketa posle zatvaranja birališta.

Radev je pobedio rivalku Cecku Cačevu koju je predložio premijer.

Borisov (57), jedini je predsednik bugarske vlade u postkomunističkom periodu koji je imao dva mandata. Na vlasti je od 2009. godine, a ponovo je izabran 2014. godine.

„Podneću ostavku u ponedeljak ili u utorak, prvog radnog dana parlamenta“, rekao je Borisov, čiji je mandat trebalo da istekne 2018.

Prema njegovim rečima, rezultati izbora pokazuju da vladajuća koalicija više nema većinsku podršku naroda.

Analitičari su ranije izrazili bojazan da bi ostavka premijera dovela do političke nestabilnosti i prevremenih parlamentarnih izbora.

General Radev (53), bivši komandant bugarskih vazduhoplovnih snaga, više je naklonjen Rusiji i pozivao je na ukidanje sankcija Rusiji, ali je rekao i da bi poštovao obaveze Bugarske prema Evropskoj uniji i NATO-u. Prema njegovim rečima, „biti proevropski orijentisan ne znači imati i antiruski stav“.

Radev se prijavio kao nezavisni kandidat, ali ima podršku Socijalističke partije Bugarske.

On će u petogodišnjem mandatu naslediti Rosena Plevnelijeva, proevropski orijentisanog predsednika, koji je otvoreno iznosio kritike na račun ruskog kolege Vladimira Putina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike