U trendu

Bukti u celom regionu, oboreni svi crni rekordi

Novi neslavni rekordi broja novozaraženih korona virusom u zemljama regiona zabeleženi su i danas, o novim rigoroznijim merama poput „zaključavanja“ se ne razmišlja, već se apeluje na poštovanje već donetih mera i preporuka, uz pretnju sankcijama.

Slovenija je u poslednja 24 sata zabeležila 2.488 novozaraženih korona virusom, što je 34,55 odsto testiranih, a osam ljudi je preminulo.

Eksplozija korone u Sloveniji događa se uprkos tome što je u toj državi uveden policijski čas, škole i fakulteti ne rade, a prodavnice, osim prehrambenih, su zatvorene.

Očekuje se da će vlada tokom dana odlučiti o produžetku važenje zaštitnih mera, a pitanje je šta će biti sa školama i vrtićima.

Slovenački Institut „Jožef Štefan“, koji radi projekcije i analize razvoja epidemije za vladu, objavio je da se do sada u drugom talasu epidemije covida-19 zarazilo 5,5 posto stanovnika, kao i da je trenutno zaraženih više od zvaničnih podataka, odnosno svaki 29. stanovnik te zemlje.

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeleženo 2.776 novozaraženih osoba korona virusom, što je najviše od početka epidemije, kao i 18 smrtnih slučajeva.

Uprkos tako velikom broju novozaraženih, Hrvatska ne razmišlja o uvođenju rigorozniji mera, a policijski čas i zaključavanje su poslednje opcije.

Insistiraće, međutim, na poštovanju do sada donetih mera i preporuka.

Premijer Andrej Plenković je, povodom današnjeg rekordnog broja novozaraženih i povećanog broja smrtnih ishoda, rekao da je teško davati pouzdane procene, ali da veruje da će do sada donete zaštitne mere imati efekta.

Upozorio je da se pooštravanje mera može izbeći samo ako svi budu odgovorni.

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović kritikovo je jučerašnje masovno okupljanje u Splitu na obeležavanju 70 godina postojanja Torcide.

Rekao je da taj skup nije bio najavljen, a da jeste, bio bi, kazao je, zabranjen.

BiH se opasno približila broju od 2.000 novozaraženih, što je, takođe, najviše do sada, a u poslednja 24 sata zabeležen je i 21 smrtni slučaj.

U Federaciji BiH je registrovano 1.219 novozaraženih i 12 smrtnih slučajeva, a testirano je 2.896 uzoraka, u Republici Srpskoj je tokom 24 sata registrovano 649 novozaraženih korona virusom, što je najveći broj od početka pandemije i devet smrtnih slučajeva.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da od ponedeljka đaci ponovo treba da budu u školskim klupama.

U Brčko Distriktu za poslednja 24 sata bilo je 35 novih slučajeva, a testirano je 100 osoba.

Bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija kritikovao je danas članove Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića, koji su otputovali u Beč radi otvaranja počasnog konzulata.

Lagumdžija je komentarom na tviteru „Selo gori, a baba se češlja“, poručio da je to prvi put u istoriji BiH da, posebno u aktuelnoj situaciji sa korona virusom, dvojica članova Predsedništva otvaraju konzulat.

Poslednji presek u Crnoj Gori takođe je pokazao rast novozaraženih – 301 i čak sedam umrlih.

Crna Gora, inače, ima problem sa nestašicom materijala za testiranje, a prema rečima epidemiologa iz IZJZ Joksimovića, na testiranje čeka 2.500 uzoraka prikupljenih poslednjih dana.

Prema jučerašnjem preseku u Severnoj Makedoniji je registrovano 870 novih slučajeva korona virusa, dok je 14 osoba preminulo.

Gotovo polovina novozaraženih iz Skoplja.

Makedonski parlament je usvojio juče izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji se odnose na mere nošenja zaštitnih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, zabranu okupljanja i obavezan odlazak u samoizolaciju pozitivnih na korona virus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar