najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bundestag pozvao Kovača na “raport” u maju zbog Srbije?

Nakon oštrih reakcija iz Hrvatske na stavove predsednika Odbora za evropske poslove nemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma, koji je kritikovao zvanični Zagreb zbog blokade otvaranja EU poglavlja sa Srbijom, Odbor je pozvao hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da u maju dođe u Bundestag i izjasni se o tim izjavama.

Pozivajući se na nezvanične izvore, Dojče vele tvrdi da ovo svedoči o ozbiljnosti stvari.

“Verujte, izuzetno je retko da Odbor poziva predstavnike stranih država da se izjasne“, kazao je izvor DW.

Poziv je, kako se navodi, u Zagreb upućen u četvrtak 14. aprila, a DW navodi da zvaničnog odgovora za sada nema.

Izvor ovog medija tvrdi da je Kovač, dok je bio ambasador u Berlinu od 2008. do 2013, “mnogo puta žalio na slovenačku blokadu Hrvatske zbog graničnog spora u Piranskom zalivu”.

“Tada je imao našu podršku i obećao je da se Hrvatska neće ponašati poput Slovenije. A sada vidimo da se tako ponaša“, rekao je isti izvor.

Navodi se da je Kovač u više intervjua za hrvatske medije ponovio da Hrvatska od Srbije zahteva samo ispunjavanje kriterijuma jer se radi „o vrednotama koje čine identitet naše evropske porodice“.

DW piše i da namera Željka Rajnera, predsedavajućeg Hrvatskog sabora, da oštre reakcije iz Nemačke odbaci kao stav „jednog jedinog“ političara, misleći na Krihbauma, “u ovom slučaju ne stoje”.

Kako ovaj medij saznaje od izvora iz nemačkog Bundestaga, predstavnici sva četiri tamo zastupljena poslanička kluba reagovali su „veoma iznervirano“ na hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije i EU.

“U stavu su ujedinjeni poslanici vladajućih demohrišćana i socijaldemokrata, kao i opozicionih Levice i Zelenih”, navodi izvor.

DW podseća da je intervju nemačkog parlamentarca Krihbauma, člana Hrišćanskodemokratske unije kancelarke Angele Merkel, koji je u petak objavio ovaj medij izazvao brojne reakcije u regionu.

Krihbaum je oštro kritikovao hrvatsku blokadu pristupnih pregovora Srbije rekavši da očekuje „da države koje su u pitanju reše probleme između sebe, a ne da Evropska unija bude zloupotrebljena u te svrhe“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike