U trendu

Čađenović: Za izručenje Asada postoji procedura

PODGORICA – Za izručenje američkog državljanina Džozefa Asada, koji je po crnogorskoj međunarodnoj poternici uhapšen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postoji zakonska procedura koja se mora ispoštovati, rekao je danas tužilac Saša Čađenović dodajući da ne može da komentarišse odluke drugih država po tom pitanju.
„Što se tiče predmeta „Pokušaj terorizma“ koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici ne postoji ni jedan razlog da taj predmet bude zaustavljen, obustavljen ili prekinut ili da se zastane sa tim predmetom zbog novonastale situacije“, odgovorio je na pitanje Televizije Vijesti tužilac Čađenović.

Crnogorski istražni organi raspisali su ranije crvenu poternicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. organizovala pokušaj državnog udara, a crnogorske vlasti su nakon toga tražili njegovo izručenje.

Asad je direktor bezbednosne agencije „Peregrine Consultants“ iz Abu Dabija,čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vreme izbora.

To je delimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije. Asad, međutim, još nije optužen za pokušaj terorizma.

On je ranije pozvao SAD da odbiju zahtev Crne Gore za njegovim izručenjem.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbednosno savetovao zapadnog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je 2016 radio kampanju za Demokratski front, i istakao da je “prava zavera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zaveri”, pišu „Vijesti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.