U trendu

Čalić: U HR revizionizam skoro pa nova državna ideologija

BON – Od svih postjugoslovenskih zemalja Hrvatska je najviše zabavljena revizijom svoje novije istorije, izjavila je nemačka istoričarka Mari-Žanin Čalić i dodala da nacionalističke snage u toj zemlji u pozitivnom svetlu predstavljaju Nezavisnu Državu Hrvatsku koja je nastala u Drugom svetskom ratu.

„U tome učestvuju političari poput ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je bio na dužnosti 2016. i označio poraz ustaša 1945. kao ‘nacionalnu tragediju’. Pri tome su ustaše – delom po naredbi Hitlera, delom na svoju ruku – sistematski ubile stotine hiljada ljudi: Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Samo u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno je oko 90.000 ljudi“, rekla je Žanin Čalić za Noje cirher cajtung, a prenosi Dojče vele.

Ona je ocenila da je posle raspada Jugoslavije revizionizam postao „bezmalo nova državna ideologija“, pa su tako spomenici partizanima uklanjani, a ulice su nazivane po ustaškim glavešinama.

Prema njenim rečima, političari, novinari, naučnici, predstavnici crkve i interesne grupe – vuku na istu stranu uz podršku političkih emigranata koji, kako je očenila „jučerašnji san o homogenoj Velikoj Hrvatskoj ili Velikoj Srbiji mogu lagodno da propagiraju sa Zapada“.

Pišući o Hrvatskoj, istoričarka za nemačkim list navodi da pripadnici ustaške vojske danas u Hrvatskoj dobijaju penzije kao i da hiljade ljudi na koncertima slave Marka Perkovića Tompsona, uključujući i fudbalsku reprezentaciju.

Žanin Čalić u revizionizam ubraja i izjednačavanje zločina ustaša i partizana.

„Tako ‘Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac’ koje podržava hrvatska Vlada tvrdi da je koncentracioni logor zapravo bio komunističko gubilište. Pristalice desno-ekstremnih paravojski su tamo 2016. postavili spomen-ploču sa ustaškom parolom ‘Za dom spremni!’ Nakon što su jevrejska, srpska i antifašistička udruženja žrtava bojkotovala godišnji pomen, ploča je demonstrativno prebačena na (ižvrljano) partizansko groblje nekoliko kilometara dalje. Hrvatska Katolička crkva bez pardona traži referendum kako bi se fašistički pozdrav vratio u armiju“, objašnjava ona.

Ona smatra i da su u Srbiji revizionisti već dugo u nadiranju, jer se za srpske patriote proglašavaju ekstremno nacionalistički četnici pod generalom Dražom Mihailovićem i kolaboracionistički režim generala Milana Nedića – dvojice pomagača nacista.

„Tako u međuvremenu piše u brojnim školskim udžbenicima. A to da su se četnici borili za etnički čistu Veliku Srbiju, pokretali krvava etnička čišćenja i voljno sarađivali sa nemačkim i italijanskim okupatorom – to se ne pominje na časovima, kao ni u nebrojenim političkim govorima, člancima, filmovima i publicističkim eskapadama“, navodi istoričarka.

Ona zaključuje da se zbog „zatrovane javne debate“ adolescenti osećaju nesigurno u vezi s tim šta je to u prošlosti bilo dobro, a šta loše.

„To je jedan od razloga što je hrvatska vlada prošle godine sazvala ekspertski savet kako bi ispitao istoriju oba ‘nedemokratska režima’. Predlog tog tima bio je da partizanska petokraka bude dozvoljena, a ustaški pozdrav samo na komemoracijama – a što je odmah izazvalo novu žustru svađu. I dalje gorčina i mržnja truju suočavanje sa prošlošću i sećanje koje daje smisao“, zaključila je Žanin Čalić, profesorka koja predaje istoriju istočne i jugoistočne Evrope na minhenskom Univerzitetu „Ludvig Maksimilijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.