Čavić: Ne idemo na konsultacije kod Dodika

BANJALUKA – Opozicioni Savez za pobjedu, koji čine NDP, SDS i PDP, neće se odazvati pozivu predsednika RS Milorada Dodika na konsultacije uoči sutrašnje sednice parlamenta, na kojoj bi trebalo da se razmatra Informacija o Izveštaju o događajima u Srebrenici 1995, izjavio je Dragan Čavić, predsednik NDP-a.

On je na konferenciji za novinare objasnio da su se sve tri stranke, NDP, SDS i PDP, usaglasile da se ne odazovu Dodikovom pozivu na konsultcije, ali da će biti sutra na sednici Narodne skupštine RS.

Reč je o Informaciji o Izveštaju o događajima oko i u Srebrenici iz 2004.

Kaže da ne beži od rasprave o Srebrenici i da lično ima interes da se sve u vezi tog izveštaja razjasni jer je u vreme kada je usvojen on bio predsednik RS, ali da o tome ne treba da se razgovara u vreme predizborne kampanje.

Ima smisla, smatra, da se prihvati inicijativa Vlade RS da se formira nova komisija međunarodnog karaktera s ljudima od ugleda i da je nebitno iz koje zemlje dolaze, ali da to treba da budu velika imena koja mogu garantovati objektivnost.

Rekao je da će se NDP zalagati za jedinstven stav partija iz RS, ali da se protivi pokušajima zloupotreba ove osetljive teme za izbore.

Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a, je rekao da bi sutrašnja sednica mogla biti istorijska i da su u NDP odlučili da se ova tema ne politizuje.

Dodao je da mu je zasmetalo to što Vlada RS nije poslanicima dostavila svoj stav.

Naglasio je da je pokušavano predstaviti opoziciju da ne želi da zaštiti 22.000 ljudi koji se nalaze na spisku Majki Srebrenice i istakao da to nije tačno, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je za večeras lidere svih stranaka iz Srpske na konsultacije povodom održavanja posebne sednice republičkog parlamenta na kojoj će biti razmatrana informacija o izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike