U trendu

Cerar optužio Janšu da pravi pakt sa HDZ i Orbanom

LJUBLJANA – Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar optužio je danas čelnika opozicije i bivšeg premijera Janeza Janšu da ugrožava nacionalne ineterese u vezi s arbitražom s Hrvatskom time što pravi pakt sa konzervativnim krugovima u Evropskoj narodnoj stranci (EPP).

Komentarišući Janšinu ironičnu izjavu da bi Cerar lično trebalo da preuzme troškove sudskog postupka protiv Hrvatske na sudu EU u Luksemburgu ukoliko se taj sud proglasi nenadležnim za taj slučaj, Cerar je ocenio da Janša tako čini štetu slovenačkim nacionalnim interesima u korist konzervativnih snaga u Europi.

To je kockanje s nacionalnim interesima i očigledno pravljenje pakta Janše sa Evropskom narodnom strankom (EPP), HDZ-om i Orbanovom linijom, rekao je Cerar, a prenela Hina.

„Upozoravam da to može biti vrlo problematično sa stanovišta zaštite slovenačkog nacionalnog interesa“, kazao je Cerar za komercijalnu televizijsku stanicu POP-TV.

Slovenački ministar spoljnih poslova sinoć je u razgovoru za Slovenačku televiziju isključio svaku mogućnost da Slovenija odustane od zahteva da Hrvatska mora sprovesti arbitražnu presudu te da se Slovenija uključi u bilateralno rešavanje graničnog spora.

Janša je danas ocenio danas da je mišljenje nezavisnog advokata na Sudu EU o nenadležnosti za slovenačku tužbu zapravo neuspeh slovenačke politike i poraz zadnje dve vlade koje su pokrenule i podržavaju tužbu.

On je istakao da se slovenačka vlada pravi iznenađenom takvim ishodom iako je znala da će se to dogoditi te je ironično poručio da bi visoke troškove tužbe morao iz svog džepa da plati šef diplomatije i bivši premijer Miro Cerar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.