U trendu

Cerar: Premijeri članica SEECP potvrdili odluke ministara spoljnih poslova

Premijeri članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) usvojili su na današnjem sastanku odluku o zemljama koje će u narednom periodu predsedavati tom regionalnom inicijativom i odluku o novom generalnom sekretaru Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

To je danas izjavio slovenački premijer Miro Cerar, na konferenciji za medije posle sastanka premijera u Brdu kod Kranja u Sloveniji.

„Danas su donete dve važne odluke, nova generalna sekretarka RCC biće Majlinda Bregu, a posle nje Igor Lukšić, dok će Sloveniju na čelu SEECP naslediti Sarajevo, a potom Priština“, rekao je Cerar.

Ministri spoljnih poslova članica SEECP juče su odlučili da nova generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, od 2019. do 2021. godine, bude bivša albanska ministarka evropskih integracija Majlinda Bregu, a da tu funkciju od 2022. do 2024. godine obavlja bivši crnogorski premijer Igor Lukšić.

Juče je postignut i dogovor da tom inicijativom od jula 2018. do juna 2019. godine predsedava BiH, a od jula 2019. do juna 2020. godine Kosovo.

Cerar je naveo da je na današnjem sastanku bilo reči o izveštajima Evropske komisije u vezi s napretkom zemalja regiona u evrointegracijama i o Strategiji EU o Zapadnom Balkanu.

„Slovenija će nastaviti da aktivno zagovara proširenje EU i u institucijama Unije i u bilateralnim aktivnostima“, kazao je premijer Slovenije.

Naveo je da je Slovenija „istakla značaj saradnje i zajedničkog odgovora“ na pitanja kao što su masovna migracija i poboljšanje bezbednosti.

„Moramo da prihvatimo činjenicu da migracija danas može da budu kontrolisana jedino koordinisanim naporima EU i svih zemalja na migrantkoj ruti“, dodao je.

Cerar je jutros imao bilateralni sastanak s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, a kasnije danas imaće sastanke s kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Glavna tema današnjeg sastanka bila je budućnost SEECP, a moto samita je „Jugoistočna Evropa za budućnost“ (SEE4FUTURE).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike