U trendu

Cerar: Slovenija ne želi Evropu zidova

Slovenija će poslove oko izbeglica uređivati već na granici i vojska će davati logističku podršku sa ljudstvom i opremom, rekao je danas premijer te zemlje Miro Cerar.

On je istakao da Slovenija nije u vanrednom stanju, ali je naveo da će izbeglička kriza zahtevati velike troškove zbog čega će ta zemlja zatražiti pomoć Evropske unije (EU).

Premijer Slovenije je na konferenciji za novinare istakao da je vlada zbog rešavanja izbegličke krize spremna da deluje usklađeno i da je u stalnom kontaktu sa susednim državama.

„Slovenija je šengenska i tranzitna država i zato moramo uvažavati da migranti, izbeglice, žele preko Slovenije u druge države“, rekao je Cerar i dodao da će, „ako te zemlje budu preduzimale sve strožije mere, onda će ih preduzeti i Slovenija.“

„Slovenija ima odgovornost pre svega prema svojim građanima“, naglasio je Cerar.

On je rekao i da njegova zemlja ne želi Evropu zidova, ali je naglasio i da će vlada uraditi sve što može da vlada stanjem na granicama i u državi.

Slovenačka agencija STA prenela je da je deo migranata koji su iz Hrvatske prešli u Sloveniju, već stigao do granice sa Austrijom. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.