U trendu

Češka vojska pomaže Mađarskoj da izgradi ogradu

Češka vojska će sredinom oktobra poslati Mađarskoj 20 vojnika, poljsku kuhinju i tehniku kao pomoć za izgradnju ograde na granicama.

U toku su i pregovori o tome da vojske država Višegradske grupe zajednički postave i finansiraju jedan sabirni centar, tzv. hotspot  koji Evropska unija planira na periferiji Unije na izbegličkim trasama.

„Evropa zaista nije globalni Deda Mraz“, kazao je u intervjuu koji objavljuje današnje Pravo češki ministar odbrane Martin Stropnjicki i naglasio da ma kako mu se ne sviđaju ograde i zidovi, ima razumevanja za Mađarsku što je u sadašnjoj situaciji pribegla takvom rešenju.

Češki vojnici, ukupno do 50 njih, uz vojni materijal i tehniku, ostaće u Mađarskoj maksimalno dva meseca, pošto na toliko može da ih pošalje vlada bez odobrenja parlamenta.  

Stropnjicki je izjavio da češka armija ima spremnih do 2.600 vojnika koje bi poslala u mešovite patrole sa policijom na češke granice ukoliko bi se trase migracije promenile i povele i preko Češke, a da će već sada zajedno sa policijom uvežbavati i intervencije protiv izbeglica.

„Vojnici su prošli kurs intervencija u masi. Priprema je važna, zato što je to psihički vrlo zahtevno, da u intervenisanju ne preteraju ili suprotno da ne budu bespomoćni. Pogledajte prizore kada su Mađari upotrebili suzavac i vodene topove. Mađari jesu oštri ali ja sumnjam da su to uradili a da pre toga nisu, minimalno jednom, a ja mislim da su bar tri puta preko megafona pozvali na engleskom – raziđite se jer ćemo upotrebiti vodeni top“, kazao je Stropnjicki.

Češki ministar apelovao je da Evropljani prestanu da se prepucavaju međusobno već da preduzmu konkretne mere da upravljaju prilivom izbeglica već u početnoj fazi, da EU obezbedi granice i konačno sastavi spisak bezbednih zemalja.

„Nervira me kako je talas imigranata stihijski i to što odbijaju da se registruju. To samo povećava rizike po bezbednost“, kazao je Stropnjicki i dodao da pretnja da će se sa izbeglicama u Evropu infiltrirati i teroristi trenutno nije velika ali da bi bilo naivno misliti da je nema. 

Stropnjicki je kazao da praktično ne postoji način da se spreči Islamska država da vrbuje istinski očajne izbeglice, porodice koje su uz takva stradanja prešle hiljade kilometara, došli u Evropu i umesto u boljem životu obreli se u izbegličkom logoru, ili izbeglice u logorima u susedstvu Sirije.

„Tokom dana NATO u Ostravi jordanski ambasador mi je kazao da u logorima kod njih ima već 1,5 milion izbeglica, stiže po 100 ljudi dnevno. A Jordanaca ima šest miliona. Na pitanje kako sa tim izlaze na kraj, odgovorio je da, ako se za izbeglice ne pobrine Jordan, pobrinuće se Islamska država“, rekao je Stropnjicki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar