Češki turisti ubijeni u Albaniji zbog automobila

Dvoje čeških turista ubijeni su u petak na severu Albanije zbog terenskog automobila “nisan” kojim su obilazili Nacionalni park Teti kraj Skadra, pokazalo se nakon što je albanska policija u nedelju popodne uhapsila jednog 20-godišnjeg mladića, a on sinoć priznao zločin.
Prema priznanju osumnjičenog i dosadašnjoj istrazi albanske policije, Sokol Mjacaj zapretio je Mihalu Svatošu i njegovoj devojci Ani Kosinovoj oružjem, naterao ih da ga povezu, a nakon kraće vožnje, kada je izbila svadja, ubio ih je hicima u glavu s ledja i pobegao, a automat “kalašnjikov” ostavio na mestu zločina, javljaju danas češki mediji.

Tela 27-godišnjeg vatrogasca iz Strakonjica na jugo-zapadu Češke Mihala Svatoša i 36-godišnje Ane Kosinove, koji su kao svake godine stotine turista iz Češke razgledali prirodne lepote albanskih planina pronadjena su u subotu u automobilu koji je sleteo sa puta.

“Za albansku policiju slučaj je bio apsolutni prioritet kako bi pokazala da je ovo usamljeni slučaj i da je Albanija za turiste bezbedna. Policija je imala jake indicije da je upravo on izvršio zločin. Motiv je bila pljačka”, kazala je za češke medije konzulka Češke u Tirani Ratka Calabkova.

Sokola Mjacaja, koji je nedavno izašao iz zatvora na koji je osudjen zbog oružane pljačke tokom koje je ubijeno i dete, policija je identifikovala na osnovu tragova krvi u automobila i otisaka.

U nedelju popodne u poteri 350 policajaca opkoljen je u selu blizu Skadra gde se sakrio, a nakon predaje priznao je sinoć ubistvo.

“Taj čovek je trebalo da bude u zatvoru za svoj prethodni zločin a ne da izadje i ponovo ubija”, poručio je na društvenim mrežama albanski ministar unutrašnjih poslova Samir Tahiri.

Sokol Mjacaj osudjen je 2010. godine za oružanu pljačku zajedno sa braćom tokom koje je ubijeno dete, u zatvoru je proveo pet godina a pušten je dve godine ranije zbog dobrog vladanja.

Ubistvo čeških turista pokrenulo je talas solidarnosti medju Albancima koji su na Fejsbuku osnovali grupu Albanci se izvinjavaju Česima, a u subotu u Skadru i sinoć u Tirani centrom su prošli mahom mladi Albanci sa češkim zastavama i pred ambasadu položili cveće i zapalili za Mihala i Anu sveće.

(Beta)

Ostavite komentar