U trendu

CG ministar i mediji o „anticrnogorskoj kampanji“ iz Srbije

PODGORICA – Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović pozvao je Agenciju za elektronske medije da preduzme mere zbog „višemesečne negativne kampanje“ koju, prema njegovim rečima, protiv Crne Gore „posredstvom kablovskih operatera sprovode televizije Pink i Happy“, javlja RTCG.

Bogdanović u otvorenom pismu koje je uputio Savetu i direktoru Agencije za elektronske medije u Crnoj Gori kaže da „bez etičke i profesionalne odgovornosti, te televizije u svojim prepoznatljivim formatima na najgrublji način izborom tema i udruženim snagama tzv. novinara i gostiju, vređaju državno, nacionalno, kulturno i duhovno biće Crne Gore“.

On ocenjuje da „brutalnost nastupa, diskvalifikacija, govor mržnje i vređanja predsednika Crne Gore (Mila Đukanovića) i njenih legitimnih demokratskih institucija po svemu podseća na šovinističko-huškački govor vremena ranih devedesetih godina prošlog veka“.

Bogdanović institucije kojima se obraća „poziva da u skladu s međunarodnim standardima, pravnim sistemom Crne Gore, nadležnošću, političkom i institucionalnom nezavisnošću, dobrim komparativnim praksama, shodno merama primerenim demokratskom društvu, zaštite legitimne interese Crne Gore u delu prava koje se odnosi na ograničenje prijema i reemitovanja audiovizuelnih medijskih usluga“.

U analizi „anticrnogorske kampanje“ koja dolazi iz Srbije, RTCG u odvojenom tekstu na sajtu citira reči bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Žarka Koraća koji tvrdi da „Srbija svoje probleme, prvenstveno zbog statusa Kosova, pokušava da izveze u susedne zemlje i to je jedan od glavnih razloga anticrnogorske kampanje koja je poslednjih meseci dominantna tema u srpskim medijima“.

U tekstu se takođe citira i ocena predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko da je „pritisak Srbije na Crnu Goru konstantan, a da je sada pojačan i ruskim uticajem“.

Član predsedništva Crnogorske partije Milo Milojko takođe za RTCG kaže da je „kampanja koja se vodi u delu medija u Srbiji refleksija šire matrice negiranja nacionalnog identiteta Crnogoraca i pokušaj stavljanja svih sa prostora eks Jugoslavije pod šapu imaginarnog pan-pravoslavnog identiteta“.

„Cilj kampanje je pokušaj daljinskog upravljanja Crnom Gorom iz Beograda, koji se nije pomirio s činjenicom da je Srbija nezavisna, a kamoli Crna Gora“, ocenjuje Milojko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.