U trendu

CG: Srpski nacionalni savjet kažnjen sa 14.400 evra

Srpski nacionalni savjet u CG kažnjen zbog organizovanja Velike Podgoričke skupštine srpskog naroda u toj državi i manifestacija na očuvanju srpskog identiteta.

Kako je saopštio taj savet, kazna iznosi 14.400 evra.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu se navodi da na sednici Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, održanoj 3. decembra, ovo upravljačko telo nije potvrdilo dva puta donesenu odluku ranijeg saziva tog tela da se po konkursu druge raspodele iz 2017. godine Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore za projekat „Izdavačka delatnost“ dodele sredstva u visini od 14.400 evra.

Po rečima predsednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića ovo je već najavljena kazna prema Srpskom nacionalnom savjetu od aktuelne vlasti i predstavnika dominantne vladajuće stranke u institucijama odlučivanja o dodeli sredstava za očuvanje nacionalnog, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta.

Novoizabrani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava se proglasio nenadležnim za potvrdu ranije donesenih odluka istog organa, čime je doveo u pitanje kontinuitet rada Fonda, kao i sve druge institucije i instance u Crnoj Gori koje su konsultovane po ovom slučaju.

Navodi se da je Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta u poslednjim godinama možda najuspešnija izdavačka kuća u Crnoj Gori, dobitnik za dve godine uzastopnog priznanja Beogradskog sajma knjiga, 2016. i 2017. godine, za najboljeg izdavača u dijaspori.

Dobitnik je nagrada Podgoričkog sajma, Novosadskog sajma, Sajma u Andrićgradu za izdavačke poduhvate, i gotovo svih nagrada za izdanja koja se štampaju isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Vuksanović tvrdi da nije očigledno diskriminisan samo Srpski nacionalni savjet, već i druge srpske organizacije koje svoje projekte realizuju u okviru zaštite srpskog identiteta, a koje državne komisije, gde nema nijednog člana srpske nacionalnosti, redovno odbijaju zbog štampanja prijava na ćiriličnom pismu.

„To je bio očigledan slučaj sa konkursom kod Ministarstva za ljudska i manjinska prava, gde su sve prijave po kunkursu na ćiriličnom pismu eliminisane, a koje bi moralo da vodi računa o ravnopravnosti nacionalnih zajednica i ravnomjernoj raspođeli sredstava namijenski opredeljenih pojedinim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je srpska nacionalna zajednica je najbrojnija nacionalna zajednica u Crnoj Gori, posle crnogorske, ali bez obzira na to, u raspodeli sredstava, s obzirom na svoju brojnost, učestvuje sa najmanjim procentom.

Srpski nacionalni savjet će se po pitanju svojih uzurpiranih prava i diskriminacije, po ovim i drugim pitanjima, obratiti Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Vladi Srbije, kako bi zaštitili srpske organizacije koje se bave očuvanjem identiteta u Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.