CG: Za EU najviše Bošnjaci i Muslimani, najmanje Srbi

PODGORICA – Bošnjaci i Muslimani najviše podržavaju crnogorski put u Evropsku uniju (EU), a nakon njih slede Albanci, pokazalo je istraživanje crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Projektni koordinator CEDEM-a Marko Pejović izjavio je da, kad je reč o nacionalnoj strukturi po pitanju podrške članstva Crne Gore u EU, slede Crnogorci, dok integracije najmanje podržavaju Srbi, prenosi RTCG.

Kad je reč o prihodima, oni ispitanici koji pripadaju kategoriji visokih prihoda su oni koji, kako je rekao, čak četiri puta više podržavaju put Crne Gore u EU, za razliku od one iz kategorije niskih prihoda.

„Oni koji rade u privatnom sektoru dva puta manje podržavaju ovaj proces za razliku od onih koji su nezaposleni“, rekao je Pejović.

Posmatrano po regionima, članstvo Crne Gore u EU više podržavaju građani na severu zemlje, za razliku od onih koji žive u centralnom delu zemljei.

Nedavno istraživanje CEDEM-a pokazalo je da bi više od 60 odsto građana na referendumu podržalo ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU), njih skoro trećina smatra da se Crna Gora kreće onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju i da očekuje da će država do 2025. godine postati članica Unije, a više od polovine smatra da bi mladi bili na dobitku ulaskom u tu zajednicu.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Pa zar na severu cg ne zive uglavnom Srbi?

Napišite komentar