U trendu

CIK BiH objavio konačne rezultate izbora, zahtevi do utorka

SARAJEVO – Centralna izborna komisija BiH objavila je danas konačne rezultate lokalnih izbora u Republici Srpskoj i FBiH i odlučio da politički subjekti od sutra do utorka, 8. decembra, mogu da podnesu zahteve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Iz CIK-a su podsetili da se ponovno brojanje glasačkih listića naređuje ako se utvrdi da je učinjena povreda Izbornog zakona BiH i da ta povreda utiče na dodelu mandata, prenosi RTRS.

CIK BiH može da razmatra zahtev za ponovno brojanje glasačkih listića, ako je podnet u pisanoj formi i ako ga je potpisao akreditovani posmatrač, grupa od 50 ili više birača koji su glasali na istom biračkom mestu, nezavisni kandidat, predsednik političke stranke ili bilo koji od predsednika političkih stranaka koje su formirale koaliciju ili opštinska izborna komisija.

Zahtev se može razmatrati i u slučaju da su u zahtevu tačno navedene činjenice koje opravdavaju ponovno brojanje, uključujući članove Izbornog zakona BiH koji nisu poštovani ili su prekršeni, kao i da je naveden približan broj glasačkih listića za koje se veruje da nisu ispravni.

Preostala dva uslova su da je u zahtevu navedeno kako bi ta povreda zakona uticala na izborne rezultate, kao i da je zahtev podnet CIK-u BiH u roku od tri dana od objavljivanja utvrđenih izbornih rezultata.

CIK BiH može i po službenoj dužnosti da naredi ponovno brojanje glasačkih listića.

U Centralni birački spisak za lokalne izbore u Republici Srpskoj i FBiH, koji su održani 15. novembra, upisana su ukupno 3.283.194 birača.

Izbori su raspisani za 64 opštinske skupštine u FBiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj, za 120 načelnika opština u BiH, 14 gradskih vića u Federaciji, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj i 22 gradonačelnika u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.