U trendu

Cipras: Grčka i Severna Makedonija su prirodni saveznici

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da će nakon deset godina i oni koji su se protivili potpisivanju Prespanskog sporazuma shvatiti njegovu istorijsku vrednost, te je tim povodom istakao da su Grčka i Severna Makedonija prirodni saveznici, prenosi TV Sitel.

„Čak i oni koji su se sada protivili, za deset ili manje godina će shvatiti značaj koji donosi Prespanski sporazum za Grčku“, istakao je Cipras u intervjuu za grčku televiziju „Antenu“.

Grčki premijer je kazao da uopšte nije razmišljao o političkoj ceni kada je dobio priliku da reši spor oko imena, već da je srećan što je dobio takvu mogućnost, te ističe da su Grčka i Severna Makedonija prirodni saveznici.

„Rešava se spor koji je bio barikada sa zemljom na našoj severnoj granici, koja je nama bila okrenuta leđima, a koja bi bila i zapravo jeste prirodan saveznik, što nam sada omogučava da imamo ekonomsku aktivnost tamo, da budu naši osnovni strateški partneri“, istakao je Cipras.

Takođe je dodao da je Prespanski sporazum omogučio da avioni grčkog vojnog vazduhoplovstva, umesto turski F-16, patroliraju u vazdušnom prostoru Severne Makedonije.

„Ovo su velike mogućnosti koje pruža Prespanski sporazum što je od nacionalnog značaja i od patriotske vrednosti. Da su drugi premijeri imali ovu priliku, učini bi isto“, rekao je grčki premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.