U trendu

Cipras: Idemo do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma

ATINA – Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je rešenost da ide do kraja u sprovođenju Prespanskog sporazuma sa Skopljem, poručujući da, kao što se severni sused nije povukao, tako se ni Grčka neće povući.

Cipras je, na konferenciji posvećenoj Prespanskom sporazumu, još jednom čestitao svom makedonskom kolegi Zoranu Zaevu i rekao da se ovim sporazumom Grčka oslobodila nacionalizma i kvazipatriotizma, a da je isto bilo učinjeno i sa druge strane granice, prenosi skopska TV Sitel.

„Isto je postigao i Zoran Zaev sa svojom vladom, zaključujući ceo proces promenom ustavnom kojom je obezbeđena dugoročnost ovog sporazuma. Dozvolite mi da čestitam premijeru Severne Makedonije, Zoranu Zaevu, za hrabost koju je pokazao tokom celog ovog procesa“, istakao je Cipras.

On je iskoristio priliku i da uputi poruku Grcima da se neće povući.

„Želim da prenesem jednu poruku grčkim građanima, posebno svakom grčkom građaninu koji slobodno razmišlja, nezavisno od svojih političkih ubeđenje. Kao što oni nisu se povukli, nećemo ni mi“, rekao je Cipras.

Grčki premijer je kazao da je ovaj sporazum istorijski, nacionalno koristan i patriotski.

Na konferenciji posvećenoj Sporazumu iz Prespe, održanoj u koncertnoj sali u Atini, prisutni su bili skoro svi ministri iz redova vladajuće partije SIRIZA, zatim poslanik iz redova Nezavisnih Grka Tanasis Papahrisopulos, a na jednom od panela je govorio i poslanik iz stranke Reka, Spiros Danelis koji otvoreno podržava Prespanski sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.