U trendu

Cipras imenovao novu vladu, Cakalotos ostaje ministar finansija

Premijer Grčke Aleksis Cipras koji je pre dva dana ponovo izabran za šefa vlade, imenovao je danas članove svog novog kabineta, među kojima je i profesor ekonomije Euklid Cakalotos koji ostaje ministar finansija, rekla je portparolka nove vlade Olga Gerovasili.

Cakalotos (55) je vodio poslednju fazu pregovora između Ciprasove vlade i kreditora za novi paket pomoći od 86 milijardi evra, pošto je Atina odustala od tvrđeg stav prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje.

Na mesto pomoćnika ministra finansija imenovan je Jorgos Čulijarakis, glavni grčki pregovarač za usvajanje trećeg plana pomoći Grčkoj, i ministar finansija u prelaznoj vladi.

Vođa partije Nezavisnih Grka (Anel), male desičarske partije koja je u koaliciji sa Ciprasovom levičarskom Sirizom, Panos Kamenos, zadržaće mesto ministra odbrane kao i u prethodnoj Ciprasovoj vladi.

U novom kabinetu ministar spoljnih poslova ostaće Nikos Kocijas, dok će ministar unutrašnjih poslova biti Panajotis Kurumblis.

U novoj vladi ostali su i mnogi drugi ministri i prethodne Ciprasove vlade, koja je trajala od januara do avgusta ove godine. Vlada ima ukupno 16 ministara i tridesetak pomoćnika ministara i državnih sekretara.

Cipras je juče položio zakletvu za svoj drugi premijerski mandat ove godine, dan posle pobede njegove stranke na vanrednim parlamentarnim izborima.

Nova vlada koja će položiti zakletvu sutra pre podne imaće za zadatak da sprovede sporazum zaključen ovog leta sa poveriocima iz EU i MMF-a.

Siriza je na vanrednim izborima u nedelju, na kojima je odziv glasača bio svega 55 odsto, dobila 35,5 odsto glasova što nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast.

Cipras je opet obrazovao vladu u koaliciji s desničarskom strankom Nezavisni Grci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar