U trendu

Cipras: Meditera i Balkan mostovi koji povezuju istok i zapad

PEKING – Grčki premijer Aleksis Cipras, na forumu „Pojas i put“ u Pekingu, istakao je da su jugoistočni Mediteran i Balkan veza između zapada i istoka i da je Grčka regionalno čvorište koje dobija sve veći međunarodni značaj, prenosi ANA-MPA.

Cipras je naglasio da je cilj inicijative „Pojas i put“ usklađen sa regionalnim ekonomskim ciljevima koje je grčka vlada postavila kako bi razrešila ekonomsku krizu i finansijsku zavisnost od svojih međunarodnih kreditora.

On je izrazio uverenje da je „produbljavanje saradnje budućnost“ i da je Grčka fokusirana na to.

„Želimo da naše susedstvo, jugoistočni Mediteran i Balkan bude most koji će povezivati zapad i istok. Regija će postati međunarodni transportni, energetski i trgovinski centar“, istakao je grčki premijer.

Cipras je naglasio da investicija kineske kompanije COSCO u najveću grčku luku Pirej igra ključnu ulogu u ovom smeru.

„Pirejska luka postaje međunarodni ulaz u Evropu za proizvode koji dolaze iz kineskih i azijskih luka kroz Suecki kanal“, objašnjava Cipras.

On je rekao da inicijativa „Pojas i put“ vodi do ekspanziju ekonomskog razvoja, trgovine i investicija, kao i do unapređenje transporta i saradnje u oblastima energetike, nauke i tehnoloških inovacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar