U trendu

Cipras prekrojio vladu

Premijer Grčke Aleksis Cipras izveo je u petak uveče ograničenu rekonstrukciju svoje vlade da bi udovoljio stranim poveriocima i povećao rejting kod kuće gde mu, po anketama opada podrška posle godinu dana na vlasti.

Ministar finansija ostaje Euklid Cakalotos, glavni pregovarač sa EU i MMF, a ostaju i ministri spoljnih poslova – Nikos Kocias i odbrane – Panos Kamenos.

Dok poverioci Grčke traže da se ubrza prodaja državne imovine privatnim investitorima, Cipras je uveo u Vladu, kao državnog sekretara za privredu, bivšeg šefa Grčke agencije za privatizaciju Stergiosa Piciorlasa.

Drugi ključni ekonomski portfoliji – privreda i rad, menjaju ruke, ali bez očekivane promene političke linije.

Na meti javnosti zbog nepopularne reforme penzijskog sistema koju je izveo proletos, Jorgos Katrugalos prešao je s mesta ministra za rad za pomoćnog ministra za evropske poslove.

Njegovo mesto je preuzela njegova bliska saradnica, Efi Ahcioglu koja će pregovarati s poveriocima o reformi tržišta rada.

Od nekoliko novajlija u obnovljenom timu, levičarski ekonomista Dimitris Papadimitriu je u Ministarstvu ekonomije naslednik Jorgosa Statakisa kome je dodeljen portfolio ekologije i energetike.

Vrlo kritikovan zbog privatizacije, ministar Panajotis Skurletis prešao je na mesto ministra unutrašnjih poslova.

Veliki gubitnik u rekonstrukciji je Nikos Filis, jedan od starih funkcionera vladajuće radikalno levičarske SIRIZE, koji je izgubio mesto ministra prosvete i verskih pitanja pošto se sukobio s uticajnom Pravoslavnom crkvom.

Mesecima na prvoj liniji fronta priliva migranata, Janis Muzalas je podigao rang i došao na čelo novog Ministarstva za migracionu politiku, čime se iz te oblasti eliminiše kritikovano Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Desna ruka Ciprasa i bivši državni ministar Nikos Papas dobio je novo Ministarstvo za digitalnu politiku i medije, uprkos tome što je grčko pravosuđe proteklih dana poništilo reformu audiovizuelnog sektora za koju je on bio lično nadležan.

Mediji su poslednjih dana spekulisali o mogućem otvaranju prema socijaldemokratskim ličnostima, ili o podmlađivanju tima, ali izgleda da su prevladali potreba Ciprasa da održi ravnotežu unutar svoje stranke i balans sa svojim koalicionim saveznikom na vlasti, strankom nacionalističke desnice ANEL.

Glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija, odmah je ismejala rekonstrukciju Vlade, nazivajući je „redizajn-reciklažnom“.

Na vlasti od oktobra 2015, odlazeći tim je izgubio popularnost jer je morao da sprovodi politiku štednje koju su nametnuli inostrani kreditori. SIRIZA po nedavnim anketama zaostaje 5-10 odsto za Novom demokratijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.