Cipras: Promena Ustava Makedonije preduslov za rešenje spora Atina-Skoplje

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da je promena Ustava Makedonije preduslov za trajno rešenje spora Grčke s njom i dodao da želi da i „druga strana ima snage da donese neophodne teške odluke“.

Kako su preneli makedonski mediji, Cipras je na jednom skupu u Solunu rekao da se nada da će za rešavanje spora postojati odziv i u Makedoniji, za koju  to pitanje, kako je istakao, od egzistencijalnog značaja.

Po rečima Ciprasa, Atina sa Skopljem pregovara da bi se postiglo rešenje koje „garantuje grčku istoriju i nasledje „i da se istovremeno „isključi svaki iredentizam druge strane“.  

Grčki premijer je pozvao Makedoniju da se rukovodi tim principima i da pokaže snagu da donese hrabre i teške odluke.

Nova runda grčko-makedonskih pregovora orešavanju spora oko naziva Makedonije najavljena je za petak, kada će se ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov u Beču sastati sa posrednikom UN Metjuom Nimicom.

Po navodima agencije MIA, Kocijas i Dimitrov sastaće se uoči tog razgovora, večeras u Beču.

Grčka, istakao je Cipras, želi „rešenje koje će odoleti vremenu“ i zato kao preduslov traži da severni sused to garantuje promenom Ustava.

U dosadašnjim pregovorima Makedonija je objavila da je spremna da svom nazivu doda neku geografsku odrednicu, ali ne i da menja Ustav, već predlaže da rešenje bude verifikovano medjunarodnim sporazumom koji garantuju UN.

Cipras je u Solunu ponovio da nije Grčka pod pritiskom, i da u pregovorima s Makedonijom učestvuje jer smatra da je to „ispravno“. Atina, istakao je, želi rešenje koje će omogućiti da dva susedna naroda „produže mirno putem saradnje i razvoja“.

Na skupu u upravnom centru grčkog administartivnog regiona Makedonije, Cipras je rekao da srednji deo tog regiona – Centralna Makedonija i posebno Solun, mogu da imaju samo korist od rešenje spora Grčke sa severnim susedom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike