U trendu

Cipras telefonom s Merkel o sporu s Makedonijom, a Zaev joj dolazi u posetu

Premijer Grčke Aleksis Cipras razgovarao je telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a jedna od tema je bila i pitanje naziva Makedonije, saopštio je kabinet grčkog premijera.

Kako su preneli makedonski mediji, u kratkom saopštenju se navodi da su „razgovarali o pitanju naziva BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), provokativnoj aktivnosti vazduhoplovstva Turske nad Egejskim morem, i o evro-turskim odnosima“.

Grčka televizija Skaj je objavila da je Cipras u razgovoru s Merkel „potencirao potrebu konačnog rešavanja spora (s Makedonijom) oko naziva, promenom istavnmog naziva susedne zemlje“.

Po neimenovanom izvoru te televizije, Cipras i Angela Merkel su se dogovrili da se u petak sastanu u Briselu, tokom neformalnog samita lidera EU.

Premijer Makedonije Zoran Zaeva će se sutra u Berlinu sastati s kancelarkom Merkel i s predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štanmajerom.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.