najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Cipras traži brzo sprovođenje dogovorenog

Grčka mora “brzo” da sprovede ono što je dogovoreno sa poveriocima, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u okviru sporazuma o trećem planu pomoći, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras.   

“Treba brzo sprovesti ono o čemu je postignut dogovor sa poveriocima kako bi se završila prva procena programa i počelo da se pregovara o smanjenju duga”, rekao je Cipras na prvom sastanku nove vlade Grčke posle parlamentarnih izbora održanih 20. septembra.

On je naveo da  je neophodno “restrukturirati dug” i postići “konkurentnost ekonomije”.

Kao drugi prioritet, Cipras je naveo “dokapitalizaciju banaka kako bi se obezbedila likvidnost”.

Siriza je na vanrednim izborima u nedelju dobila 35,5 odsto glasova što nije bilo dovoljno za njenu samostalnu vlast. Cipras je opet obrazovao vladu u koaliciji s desničarskom strankom Nezavisni Grci.

Nova vlada ima zadatak da sprovede sporazum zaključen ovog leta sa poveriocima iz EU i MMF. Za novi paket pomoći od 86 milijardi evra, Atina je odustala od tvrđeg stava prema kreditorima i prihvatila da sprovede nove mere štednje.

Bez trećeg plana pomoći Grčka koja se oslanjala na međunarodnu pomoć od 2010, bila je suočena bankrotom i potencijalno katastrofalnim izlaskom iz evrozone.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike