U trendu

Ciprasu druga šansa za godinu dana

Lider levičarske Sirize Aleksis Cipras ponovo će dobiti priliku da vodi grčku vladu pošto je njegova stranka odnela pobedu na jučerašnjim prevremenim parlamentarnim izborima.

Prema 99,5 odsto obrađenih glasova, Siriza je dobila 35,5 odsto, a konzervativna Nova demokratija 28, iako su predizborne ankete najavljivale tesnu trku.

Cipras će tako opet moći da obrazuje vladu u koaliciji s malom desničarskom strankom Nezavisni Grci, a mandat za formiranje vlade bi trebalo da dobije kasnije danas.

Grci su, međutim, na drugim parlamentarnim izborima za godinu dana, a trećem glasanju ako se računa referendum o merama štednje, pokazali manje entuzijazma budući da je glasalo tek 55 odsto birača.

Zahvaljući maloj izlaznosti, trećeplasrana, neonacistička partija Zlatna zora je dobila veći procenat glasova nego na prošlim januarskim izborima – 7,1 odsto, iako je manje ljudi za nju glasalo.

Izbori su raspisani u avgustu pošto je Cipras, tek sedam meseci na vlasti, podneo ostavku posle postizanja sporazuma s međunarodnim kreditorima o novom paketu pomoći praćenim novim merama štednje što je izazvalo otpor radikalnog levog krila u njegovoj Sirizi.

Pobunjeno krilo Sirize, koje je obrazovalo novu stranku, nije uspelo da uđe u parlament.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar