CkM:Leposavić nema pravo da CG baštinu preda drugoj državi

PODGORICA – Svaki i najmanji potez nove crnogorske vlade je na meti kritika predstavnika i organizacija bivše vlasti, pa tako Crnogorska kulturna mreza (CKM) poručuje da ministar pravde Vladimir Leposavić nema pravo da crkvenu baštinu Crne Gore ustupi stranoj državi, odnosno Srbiji, preciznije Beogradskoj patrijaršiji.

Kako kažu, Leposavić je „ponizio Crnogorce“ zato što na konsultacije o izmeni Zakona o slobodi veroispovesti nije pozvao i predstavnike, inače, nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz CKM-a kažu da je ovim gestom ministar Leposavić pokazao da je na funkciju isključivo došao da bi od „Crne Gore oteo manastire koje su gradili Crnogorci i predao ih u vlasništvo Beogradskoj patrijaršiji”.

Iz CKM su saopštili da će, iako izmene i dopune spornog Zakona o slobodi veroispovesti još nisu objavljene, biti diskriminatorske za Crnogorce i njihovu crkvu.

Tvrde i da će im biti uskraćeno zagrarantovano ustavno pravo.

“Ovakvo ponašanje ministra Leposavića je za Crnogorce očekivano znajući da je on učesnik litija koje su imale za cilj rušenje Crne Gore. Takođe aktuelni Ministar pravde je bio i pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve i njen glasnogovornik u napadima na našu državu pa samim tim je zaočekivati da mu je izmene postojećeg zakona pisao neko iz Beogradske patrijaršije”, tvrde iz CKM-a, preneo je portal RTCG.

Oni su pozvali Leposavića da u konsultacije uključe predstavnike nekanonske CPC i skreću, kažu, pažnju da nova vlada nema pravo da kulturnu baštinu Crne Gore „predaju u vlasništvo verskoj zajednici strane države…“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.