Članovi Predsedništva BiH neusaglašeni o spoljnoj politici BiH

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je, iako nije bilo zvanično predvidjeno, govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsendištva BiH Dragana Čovića kako bio izneo svoje vidjenje spoljne politike BiH.

Vučić je na početku konferencije za novinare rekao da mu je tokom sastanka sa tročlanim Predsedništvom BiH Čović preneo stav da će Predsedništvo BiH po pitanju Kosova i Metohije zastupati isti stav kao i Srbija, sve dok ga ona ne promeni.

„Treće pitanje (o kojem su razgovarali), na tome sam zahvalan članovima Predsedništva BiH, posebno predsedavajućem Predsedništva BiH gospodinu Čoviću, on je taj stav izneo – za Republiku Srbiju veoma važna, a to je da je stav Predsedništva BiH da, dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BiH imaće stav koji ima Republika Srbija. Mi smo veoma zahvalni po tom pitanju na tom stavu“, rekao je Vučić.

Čović je kazao da će se stav Predsedništva BiH o otvorenim pitanjima koja se tiču Srbije prilagodjavati stanovištima vlasti u Beogradu.

„I kada je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Republike Srbije, naša stanovište, upravo tri člana Predsedništva jeste da ćemo ta otvorena pitanja prilagodjavati u vodjenju naše spoljne politike stajalištima vlasti u Beogradu, za bilo koje pitanje“, kazao je Čović.

Pred kraj konferencije za novinare Izetbegović je zamolio je da dobije reč, navodeći da mora da iznese važno pojašnjene.

„Medjunarodna politika i stavovi BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čoveka. I te kako ćemo uzeti u obzir stavove susednih zemalja jer živimo sa Srbijom, sa Hrvatskom, a posebno ćemo uzimati u obzir stavove EU. Zamolio sam gospodina Čovića da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsedništva. Moj stav je da se spoljna politika BiH vodi u BiH, uzevši u obzir stavove susednih zemalja“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje novinara da to objasni, umesto Izetbegovića odgovorio je Vučić: „Evo, ja ću da vam pojasnim. Ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega“.

(Beta)

1 komentar
  1. mesa

    ova hrvatica zeznula vncanjem sa vuckom

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike