U trendu

Članstvo u NATO i EU strateški cilj a ne antiruska kampanja

Članstvo u NATO i EU strateški su ciljevi Crne Gore i nisu upereni protiv Rusije niti bilo koga drugog, ocenjeno je u Podgorici povodom reakcija iz Rusije da protesti opozicije pokazuju da „antiruska linija“ i kurs ulaska u EU i NATO  „nemaju apsolutnu podršku crnogorskog stanovništva“ .

U Podgorici je takođe ocenjeno da je to što i Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti Crne Gore „dobra poruka za crnogorsku javnost“.

Povodom protesta opozicionog Demorkatskog fronta u Podgorici u Moskvi je juče saopšteno da je reč o unutrašnjem pitanju suverene zemlje, ali i izraženo očekivanje da protesti neće destabilizovati državu.

„Računamo da protesti koje je organizovao opozicioni DF u skladu sa opšteprihvaćenim pravnim i demokratskim standardima radi slobodnog izražavanja volje građana, neće isprovocirati destabilizaciju situacije u Crnoj Gori“, rekli su agneciji Beta u Odeljenju za informacije i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnici ruskog MIP ocenili su juče da je reč o „unutrašnjoj stvari suverene države“ ali i dodali da akcije protesta u Podgorici pokazuju da kurs vlasti za ulazak u EU i NATO i „antiruska linija“, „nemaju apsolutnu podršku crnogorskog stanovništva“.

U vrhu crnogorske vlasti, povodom reagovanja iz Moskve agenciji Beta je rečeno je da „bez obzira na to što se ne radi o zvaničnom stavu Rusije, imajući u vidu odakle ; je došao odgovor na novinarsko pitanje, treba se prema njemu ; odnositi s dužnom pažnjom“.

„Već na prvi pogled, jasno se u njemu prepoznaju pozitivni elementi. Dobra poruka za crnogorsku javnost je što i Moskva potencira značaj očuvanja stabilnosti, naglašavajući da se radi o unutrašnjoj stvari suverene države“, rečeno je dopisniku Bete u Podgorici.

Kako navode u vlasti u Podgorici,  indirektno je potvrđeno da su ovi protesti deo anti-NATO kampanje, na šta crnogorska vlast od početka ukazuje.

„Tačna je tvrdnja da kurs vlasti ka EU i NATO nema apsolutnu većinu. Nema nigde, ali taj kurs je stabilan i nepovratan. Jedino nije tačno da u Crnoj Gori postoji ‘antiruska linija’”, navodi se u reagovanju iz Podgorice na ocenu Departmenta ruskog Ministarstava spoljnih poslova. 

Strateški ciljevi Evropska unija i NATO integracije su, pre svega za sigurnu budućnost Crne Gore, za stabilan region i bezbednu Evropu i svet, a ne protiv Rusije ili bilo koga drugoga, kažu u crnogorskoj vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)