U trendu

Čović i Dodik: BiH mora biti zemlja tri konstitutvna naroda

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik i lider HDZ-a BiH Dragan Čović saglasili su se danas u Mostaru da su odnosi u BiH potpuno narušeni, da je evidentno da nema više parlamentarne vecine ni u BiH niti u Federaciji BiH, kao i da BiH mora biti organizovana kao zemlja tri konstitutivna naroda.

Čović i Dodik su novinarima nakon sastanka rekli da su zadovoljni danasnjim razgovrima, koji su bili sadržajni.. Oni su pozvali i druge predstavnike političkih subjekata da ujedine stavove o ključnim pitanjima u BiH zarad dobrobiti svih.

Što se tiče predloženog izbornog zakona od HDZ-a koji treba da uđe u proceduru, kako Dodik ističe on svakako ima njegovu podršku.

„Mi smo to videli kao mogućnost da se poboljša u federalnom sistemu izbornom i pozicija Srba. To je korektan zakon i on je naprosto neophodan, imajući u vidu preglasavanja koja sve češće vidimo“, pojasnio je Dodik navodeći primere iz RS-a gde su odlučujuće glasove dali bošnjački glasovi.

Naglasio je kako se slaže s politikom HDZ-a BiH, koja je na neki način zajednički kreirana, a to je da BiH ima šansu da uspe i preživi sve izazove, ali ako uspe da dospe u status sistema koji znači da jednom narodu drugi narodi ne mogu da biraju predstavnika.

„Ništa nema normalnije od toga da hrvatski narod bira hrvatskog predstavnika, a da Srbi biraju svog predstavnika, kao i da Bošnjaci biraju svoga predstavnika“, zaključio je Dodik.

No, kako ističe, kroz Vijeće ministara pokušava se nametnuti zakon kojim bi Hrvati i Srbi bili samo poslušnici, te ustvrdio da se institucije i agencije u BiH zloupotrebljavaju, što je, kako je istaknuo vidljivo iz brojnih primera među kojima je bilo i političko zatvaranje Fahrudina Radončića.

„Urušeni su odnosi potpuno. Čini mi se da je Bakir Izetbegović potpuno izgubio političku snagu i da mu je preostalo da se putem OSA-e i drugih segmenata sigurnosno- pravnog sistema koji on kontroliše, pokušava da se politički obračunava s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda“, kazao je Dodik.

Čović je naglasio kako Bosna i Hercegovina mora biti zemlja tri konstitutivna naroda, a da se na modelu pronalaska rešenja za sve još puno mora raditi.

„Bosna i Hercegovina mora biti organizovana kao zemlja tri konstitutivna naroda“, kazao je Čović navodeći da će o tome sutra razgovarati i s bošnjačkim članom predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, preneli sumediji u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.